- To ciasto to smak mojego dzieciństwa. Jadłam w różnych wersjach z jabłakmi, brzoskwiniami, agrestem.. i zawsze tak samo dobre :)
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 5 żółtek
- 1 łyżka smalcu
- 1 margaryna
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- budyń (proszek bez cukru)
- Dowolne owoce lub dżem
Na zdjęciu wersja szarlotkowa - z jabłkami i rodzynkami.
Pleśniak (przepis mojej Mamy)
Ciasto:
Piana:
Wyrobić nożem ciasto (siekać). Do 1/3 ciasta dodać kakao i włożyć do zamrażalnika. Ubić pianę z białek z cukrem i budyniem. 2/3 ciasta rozłożyć na blaszkę, ponakłuwać widelcem, rozłożyć owoce, nałożyć ubitą pianę, a na górę utrzeć na grubych oczkach ciasto z kakao. Piec ok 45 min. w 180 st.
Smacznego :)
1 komentarz:
Ciasto wyszło smaczne, ale bardzo "płaskie".
Polecam wykonanie w mniejszej formie.
Prześlij komentarz