2007-03-01

Pleśniak

    To ciasto to smak mojego dzieciństwa. Jadłam w różnych wersjach z jabłakmi, brzoskwiniami, agrestem.. i zawsze tak samo dobre :)
    Na zdjęciu wersja szarlotkowa - z jabłkami i rodzynkami.


    Pleśniak (przepis mojej Mamy)

    Ciasto:
  • 3 szklanki mąki krupczatki

  • 5 żółtek

  • 1 łyżka smalcu

  • 1 margaryna

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


  • Piana:
  • 5 białek

  • 3/4 szklanki cukru

  • budyń (proszek bez cukru)


  • Dowolne owoce lub dżem


  • Wyrobić nożem ciasto (siekać). Do 1/3 ciasta dodać kakao i włożyć do zamrażalnika. Ubić pianę z białek z cukrem i budyniem. 2/3 ciasta rozłożyć na blaszkę, ponakłuwać widelcem, rozłożyć owoce, nałożyć ubitą pianę, a na górę utrzeć na grubych oczkach ciasto z kakao. Piec ok 45 min. w 180 st.

    Smacznego :)

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Ciasto wyszło smaczne, ale bardzo "płaskie".
Polecam wykonanie w mniejszej formie.