2007-03-18

Murzynek z polewą


    Murzynek z polewą

    Proporcje na tortownicę 26cm z kominkiem
    Do rondelka wrzucic:

  • 1 kostke margaryny Kasi

  • 3 lyzki kakao

  • 1 cukier waniliowy

  • 7 lyzek wody (polecam zastapienie dwoch z wszystkich lyzek wody- rumem)

  • 1,5 szklanki cukru (310g) 


  • Wszystkie te skladniki zagotowac i odlac 3/4 szklanki na polewe. Reszte masy ostudzic.

    Do masy dodac:
  • 3 zoltka

  • 1,5 szklanki maki tortowej (255g) 

  • 1 maly proszek do pieczenia (15g) 

  • Bialka ubic oddzielnie.


  • Mase zmiksowac na jednolita konsystencje. Dodac ubite na piane bialka, wmieszac je delikatnie lyzka. Wylozyc na mala tortownice wysmarowana tluszczem i posypana bulka tarta. Piec w 180C okolo 40 minut, az ciasto bedzie odstawalo od brzegow blaszki. Warto sprawdzic patyczkiem w srodku czy jest juz suche.
    Po upieczeniu i przestudzeniu posmarowac ciasto polewa i dac polewie zastygnac.

    Smacznego! :)




Brak komentarzy: