2007-03-26

Babka marmurkowa


    Babka marmurkowa

  • 25 dag mąki

  • 25 dag cukru pudru

  • 3 jajka

  • 1 mały proszek do pieczenia

  • 1/2 kostki margaryny

  • 3 łyżki kakao

  • cukier waniliowy

  • 1/2 szklanki mleka


  • 1. Ucieramy margarynę z 1 łyżką cukru. Gdy gotowa, dodajemy resztę cukru, żółtka i ucieramy do białości. W tym czasie podgrzewamy mleko – powinno być dobrze ciepłe.
    2. Do masy dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy i stopniowo wlewamy mleko, cały czas ucierając.
    3. Pozostałą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, po łyżce dodajemy do ciasta. Z białek ubijamy pianę, a następnie delikatnie mieszamy ją z naszym ciastem. Gdy gotowe, połowę masy wlewamy do formy, do pozostałej części wsypujemy kakao i mieszamy. Ciasto kakaowe wylewamy na jasne, tworząc fantazyjne wzory – można jeszcze delikatnie pomieszać łyżką.
    4. Babkę pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.






Brak komentarzy: