- Bardzo dobre, w smaku przypominają troszkę ciasto francuskie.
- 250 g mąki
- 250 g białego sera
- 250 g masła
- 3-4 jabłka
- cukier puder do posypania
Ja posypałam jabłuszka cynamonem - ciasteczka jeszcze bardziej zyskały na smaku !
Serowe ciasteczka z jabłkiem
wg przepisu dorotus76
Ser zmielić (kupiłam już zmielony). Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w
ósemki.
Mąkę wyrobić z serem i ogrzanym do temp. pokojowej masłem. I dalej przepis idzie tak:
rozwałkować jak na pierogi, szklanką wykrajać krążki. Jak komus to się uda, to ma
medal :-O.
Ciasto ma konsystencję ciasta na knedle, strasznie sie klei...Po prostu odrywałam je po
kawałku, w ręku robiłam kulki, spłaszczałam je i tyle. Na każdy krążek nałozyć kawałek
jabłka, złozyc na pół i skleić na rogach.
Ułozyc na blaszce i piec około 25-30 minut w temp. 180 stopni.
Po wystudzeniu posypac cukrem pudrem...my zjedliśmy na gorąco...:)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz