- 2 lyzki kawy rozpuszczalnej
- ok.130- 140 g podluznych biszkoptow
- 250g mascarpone
- 1 lyzka cukru pudru
- 1 paczuszka cukru waniliowego
- 3 lyzki, lub nawet troche wiecej jakiegos alkoholu
- gorzkie kakao do obtoczenia kuleczek
Kulki tiramisu
(wg przepisu marghe_72)
Kawe rozpuscic z 8 lyzkami wrzacej wody, wymieszac i odstawic do ostygniecia.
Mozna dodatkowo dodac 3-4 lyzki alkoholu.
Biszkopty wrzucic do malaksera... Jezeli ktos go nie posiada tak, jak ja,
mozna je wlozyc do woreczka foliowego i rozdrobnic walkiem do ciasta...-
Swietnie sie ten sposob sprawdza ))
Nastepnie dokladnie wymieszac z zimna kawa i odstawic na ok. 15-20 min, aby
wszystko sie "przegryzlo".
Mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy i alkohol wymieszac za pomoca
miksera, nastepnie dodac kawowe biszkopty i wymieszac, mozna mikserem i mozna
reka - jak kto woli ))
Z masy uformowac kuleczki wielkosci mnieszego orzecha wloskiego. Obtoczyc w
kakao, wstawic do lodowki- najlepiej na noc. Nastepnego dnia - sa
pyszniutkie....
Wychodzi ok. 30 trufelkow
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz