2007-03-16

Kulki tiramisu


    Kulki tiramisu
    (wg przepisu marghe_72)

  • 2 lyzki kawy rozpuszczalnej

  • ok.130- 140 g podluznych biszkoptow

  • 250g mascarpone

  • 1 lyzka cukru pudru

  • 1 paczuszka cukru waniliowego

  • 3 lyzki, lub nawet troche wiecej jakiegos alkoholu

  • gorzkie kakao do obtoczenia kuleczek


  • Kawe rozpuscic z 8 lyzkami wrzacej wody, wymieszac i odstawic do ostygniecia.
    Mozna dodatkowo dodac 3-4 lyzki alkoholu.
    Biszkopty wrzucic do malaksera... Jezeli ktos go nie posiada tak, jak ja,
    mozna je wlozyc do woreczka foliowego i rozdrobnic walkiem do ciasta...-
    Swietnie sie ten sposob sprawdza ))
    Nastepnie dokladnie wymieszac z zimna kawa i odstawic na ok. 15-20 min, aby
    wszystko sie "przegryzlo".
    Mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy i alkohol wymieszac za pomoca
    miksera, nastepnie dodac kawowe biszkopty i wymieszac, mozna mikserem i mozna
    reka - jak kto woli ))
    Z masy uformowac kuleczki wielkosci mnieszego orzecha wloskiego. Obtoczyc w
    kakao, wstawic do lodowki- najlepiej na noc. Nastepnego dnia - sa
    pyszniutkie....
    Wychodzi ok. 30 trufelkow

    Smacznego! :)



Brak komentarzy: