2007-03-10

Torcik serowy

    Super serniczek ! Dzięki metodzie gazetowej bardzo mało opada. Mój serniczek nie wyszedł równy jak stół.., no ale prawie :) Jest bardzo delikatny i puszysty jak ptasie mleczko :) Pycha!

    Torcik serowy

    Przepis na ten torcik podała na Izbushce Vica na podstawie przepisu cukiernika Keren Goren.
    http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...=42&page=15

    Proporcje na tortownicę 26cm
    Kruchy spód:
  • 150 g mąki ( niepełna szklanka)

  • 5 łyżek cukru -pudru

  • 100 g zimnego masła

  • 2 żółtka


  • Masa serowa:
  • 750 g twarogu 9 % tłuszczu

  • 250 g sera śmietankowego (mascarpone)

  • 1 szklanka cukru

  • 6 jaj

  • 5 płaskich łyżek mąki pszennej

  • 6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej

  • 2/3 szklanki mleka ( 160 ml)

  • 50 g roztopionego masła

  • cukier -puder do posypania


  • oprócz tego:
    2 kartki z gazety typu Trybuna Ludu lub Wyborcza ;)

    Wykonanie:
    Składniki ciasta posiekać, zagnieść i rozwałkować. Wyłożyć ciastem dno tortownicy o średnicy 26 cm ( ja wzięłam tortownicę o śr. 28 cm i wyszło super - przygotowany sernik sięgał niemal do samego brzegu, a podczas rośnięcia nawet go sporo przekroczył). Nakłuć powierzchnię ciasta widelcem i zapiekać przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. ( wg mnie - lepiej w 200 C, jak każde kruche).
    Przygotować gazety: kartkę złożyć wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół. To samo zrobić z drugą kartką. Przygotowane opaski włożyć do miski napełnionej zimną wodą . Położyć na nich coś ciężkiego, by nie wypływały.
    Rozdzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania pół szlanki cukru. Żółtka ubić z resztą cukru, dodać ser, twaróg, mleko, roztopione masło i mąkę pszenną zmieszaną z ziemniaczaną. Można też cały cukier dodać ( partiami) do ubitych białek. Zwiększy to puszystość ciasta. Wszystko dokładnie wymieszać. Do masy serowej dodawać porcjami ubitą pianę, delikatnie mieszając. Otrzymaną masę wylać na podpieczony spód . Piekarnik nagrzać do 250 stopni. Boki tortownicy obłożyć przygotowanymi mokrymi opaskami z gazety. Wstawić do piekarnika na 10 minut, po czym wyjąć. Nie bać się, nie opadnie! Piekarnik wystudzić do 160 stopni. Opaski zdjąć i jeszcze raz namoczyć w wodzie. Ponownie owinąć formę i wstawić do piekarnika na 1 godzinę.
    Do ciasta można dodać wanilię i 2 białka, które zostały z pieczenia kruchego spodu.
    Sernik pięknie wyrasta, niezncznie tylko opada i jest równiutki jak stół.

    Smacznego :)




Brak komentarzy: