- Super serniczek ! Dzięki metodzie gazetowej bardzo mało opada. Mój serniczek nie wyszedł równy jak stół.., no ale prawie :) Jest bardzo delikatny i puszysty jak ptasie mleczko :) Pycha!
- 150 g mąki ( niepełna szklanka)
- 5 łyżek cukru -pudru
- 100 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 750 g twarogu 9 % tłuszczu
- 250 g sera śmietankowego (mascarpone)
- 1 szklanka cukru
- 6 jaj
- 5 płaskich łyżek mąki pszennej
- 6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
- 2/3 szklanki mleka ( 160 ml)
- 50 g roztopionego masła
- cukier -puder do posypania
Torcik serowy
Przepis na ten torcik podała na Izbushce Vica na podstawie przepisu cukiernika Keren Goren.
http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...=42&page=15
Proporcje na tortownicę 26cm
Kruchy spód:
Masa serowa:
oprócz tego:
2 kartki z gazety typu Trybuna Ludu lub Wyborcza ;)
Wykonanie:
Składniki ciasta posiekać, zagnieść i rozwałkować. Wyłożyć ciastem dno tortownicy o średnicy 26 cm ( ja wzięłam tortownicę o śr. 28 cm i wyszło super - przygotowany sernik sięgał niemal do samego brzegu, a podczas rośnięcia nawet go sporo przekroczył). Nakłuć powierzchnię ciasta widelcem i zapiekać przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. ( wg mnie - lepiej w 200 C, jak każde kruche).
Przygotować gazety: kartkę złożyć wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół. To samo zrobić z drugą kartką. Przygotowane opaski włożyć do miski napełnionej zimną wodą . Położyć na nich coś ciężkiego, by nie wypływały.
Rozdzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania pół szlanki cukru. Żółtka ubić z resztą cukru, dodać ser, twaróg, mleko, roztopione masło i mąkę pszenną zmieszaną z ziemniaczaną. Można też cały cukier dodać ( partiami) do ubitych białek. Zwiększy to puszystość ciasta. Wszystko dokładnie wymieszać. Do masy serowej dodawać porcjami ubitą pianę, delikatnie mieszając. Otrzymaną masę wylać na podpieczony spód . Piekarnik nagrzać do 250 stopni. Boki tortownicy obłożyć przygotowanymi mokrymi opaskami z gazety. Wstawić do piekarnika na 10 minut, po czym wyjąć. Nie bać się, nie opadnie! Piekarnik wystudzić do 160 stopni. Opaski zdjąć i jeszcze raz namoczyć w wodzie. Ponownie owinąć formę i wstawić do piekarnika na 1 godzinę.
Do ciasta można dodać wanilię i 2 białka, które zostały z pieczenia kruchego spodu.
Sernik pięknie wyrasta, niezncznie tylko opada i jest równiutki jak stół.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz