2008-03-10

Sernik potrójnie kokosowy


    Pyszny delikatny kokosowy serniczek,
    choć smak kokosu nie jest aż tak bardzo intensywny
    jakby wskazywała nazwa sernika :)


    Sernik potrójnie kokosowy
    (wg przepisu magazynu "Cheesecakes, baked and chilled" podanego przez Dorotus)

    Na tortownicę 26cm
    Składniki na spód:
  • 90 g dowolnych ciastek kokosowych
  • 125 g ciastek digestive
  • 125 g (pół kostki) rozpuszczonego masła

    Składniki na masę serową:
  • 325 g serka kremowego, może być śmietankowy
  • 140 g cukru
  • 400 ml kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki Malibu (niekoniecznie)
  • 400 ml mleka kokosowego z puszki
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka

    Piekarnik rozgrzać do 170°C. Za pomocą blendera lub wałka rozkruszyć ciastka. Masło rozpuścić, wymieszać z ciastkami. Całość wcisnąć w tortownicę wyłożoną uprzednio folią aluminiową. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ubić razem ser, cukier, kwaśną śmietanę, Malibu, mleko kokosowe, wiórki kokosowe, mąkę ziemniaczaną na gładką masę. Wbijać po jednym jajku i dalej miksować. Całość przelać do tortownicy z ciasteczkowym spodem. Piec około 1 - 1,5 godziny (ja piekłam 1,5 godziny), dopóki ser nie będzie porządnie ścięty od góry (nie pieczemy do suchego patyczka!). Schłodzić przez 3 godziny w lodówce, lub najlepiej przez całą noc. 20 minut przed podaniem można polać polewą czekoladową.

    Smacznego :)


6 komentarzy:

Bea pisze...

wydaje mi sie ze ten sernik to cos zdecydowanie dla mnie ;)

Ola pisze...

jeśli jesteś miłośniczką kokosu to z pewnością przypadnie Ci do gustu :-)
Pozdrawiam

Karolina Beaudet pisze...

Pysznie wygląda!!! Ja też bardzo lubię takie kokosowe "klimaty" ;)

Anonimowy pisze...

Niegdy nie jadłam sernika kokosowego, a kokosy uwielbiam, dlatego Twój serniczek wypróbuje :)
Bardzo apetycznie wygląda.
pozdrawiam.

Ola pisze...

Karolciu i Kuchareczko dziękuję i zachęcam do wypróbowania :)

Majana pisze...

Alexandro, swietny ten sernik, musze sobie spisac przepis :) Uwielbiam piec serniki :) Taki z kokosem musi byc super :) Pozdrawiam.