- 90 g dowolnych ciastek kokosowych
- 125 g ciastek digestive
- 125 g (pół kostki) rozpuszczonego masła
Składniki na masę serową: - 325 g serka kremowego, może być śmietankowy
- 140 g cukru
- 400 ml kwaśnej śmietany
- 3 łyżki Malibu (niekoniecznie)
- 400 ml mleka kokosowego z puszki
- 50 g wiórek kokosowych
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
Piekarnik rozgrzać do 170°C. Za pomocą blendera lub wałka rozkruszyć ciastka. Masło rozpuścić, wymieszać z ciastkami. Całość wcisnąć w tortownicę wyłożoną uprzednio folią aluminiową. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ubić razem ser, cukier, kwaśną śmietanę, Malibu, mleko kokosowe, wiórki kokosowe, mąkę ziemniaczaną na gładką masę. Wbijać po jednym jajku i dalej miksować. Całość przelać do tortownicy z ciasteczkowym spodem. Piec około 1 - 1,5 godziny (ja piekłam 1,5 godziny), dopóki ser nie będzie porządnie ścięty od góry (nie pieczemy do suchego patyczka!). Schłodzić przez 3 godziny w lodówce, lub najlepiej przez całą noc. 20 minut przed podaniem można polać polewą czekoladową.
Smacznego :)
Pyszny delikatny kokosowy serniczek,
choć smak kokosu nie jest aż tak bardzo intensywny
jakby wskazywała nazwa sernika :)
Sernik potrójnie kokosowy
(wg przepisu magazynu "Cheesecakes, baked and chilled" podanego przez Dorotus)
Na tortownicę 26cm
Składniki na spód:
6 komentarzy:
wydaje mi sie ze ten sernik to cos zdecydowanie dla mnie ;)
jeśli jesteś miłośniczką kokosu to z pewnością przypadnie Ci do gustu :-)
Pozdrawiam
Pysznie wygląda!!! Ja też bardzo lubię takie kokosowe "klimaty" ;)
Niegdy nie jadłam sernika kokosowego, a kokosy uwielbiam, dlatego Twój serniczek wypróbuje :)
Bardzo apetycznie wygląda.
pozdrawiam.
Karolciu i Kuchareczko dziękuję i zachęcam do wypróbowania :)
Alexandro, swietny ten sernik, musze sobie spisac przepis :) Uwielbiam piec serniki :) Taki z kokosem musi byc super :) Pozdrawiam.
Prześlij komentarz