- 250 g miękkiego masła
- starta skórka z 2 cytryn
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżka zimnej wody
- 335 g mąki (2¼ szklanki)
Wszystkie składniki dobrze zagnieść, schłodzić w lodówce przez około pół godziny. Następnie ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Wycinać ciasteczka i układać na blaszce w niedużych odstępach.
Piec około 5 minut w temperaturze 190ºC. Studzić na kratce.
Smacznego :)
Delikatne i kruchutkie z cytrynową nutką - jednym słowem pyszne :)
nie ukrywam, że liczę iż te ciasteczka przywołają do nas prawdziwą wiosnę :)
Wiosenne cytrynowe ciasteczka - wiosno przybywaj !
(wg przepisu Dorotus)
5 komentarzy:
Sliczne...
pozdrawiam.
dziękuję i również pozdrawiam :)
To jest piękne! Będę musiała je stworzyć, ale najpierw zakupić trza jakieś ładne, wiosenne foremki. Pozdrawiam.
Sliczne są! :) Mam ochote je zrobic od kiedy zobaczylam u Dorotus :)
ja też nie umiałam się powstrzymać żeby ich nie zrobić :)
też niedawno kupiłam foremki w wiosenno-wielkanocnych kształtach to musiałam je przetestować :))
Prześlij komentarz