- 175 g mąki pszennej
- 125 g pokrojonego w kostkę masła
- 50 g pokruszonego brązowego cukru (można użyć cukru pudru)
Masa czekoladowa: - 170 g mlecznej czekolady (ja dodałam w 30% gorzką)
- 3 - 4 łyżki masła
Masa toffi: - gotowa masa toffi w puszce (lub gotowana przez 2 - 3 godziny puszka mleka skondensowanego słodzonego)
Posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 19 x 29 cm. Do miski przesiać mąkę i wymieszać z cukrem. Dodać masło, zagnieść. Wyłożyć do przygotowanej formy i nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 190°C przez 20 minut, do złotego brązu.
Masę toffi z puszki wyłożyć na upieczony spód (jeśli masa zbyt stężeje - można chwilę podgrzać w mikrofali).
Czekoladę rozpuszczać w kąpieli wodnej, dodając stopniowo masło. Polewa powinna mieć taką gęstość, by można ją było swobodnie wylać z rondelka na masę karmelu. Jeśli jest zbyt gesta, dodawać masła, lecz ostrożnie, by nie przesadzić. W ten sposób polewa po ostudzeniu w lodówce będzie gładka.
Po wylaniu ostatniej wastwy ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.
Smacznego :)
Dzisiaj coś dla lubiących słodkie ciasta :)
Kruche ciasto milionera nie tylko dla milionerów ;-)
(wg przepisu Dorotus, orginalnie z książki 120 wypieków")
Na blaszkę ok 22x22
Kruchy spód:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz