2008-03-01

Kruche ciasto milionera


    Dzisiaj coś dla lubiących słodkie ciasta :)

    Kruche ciasto milionera nie tylko dla milionerów ;-)
    (wg przepisu Dorotus, orginalnie z książki 120 wypieków")

    Na blaszkę ok 22x22
    Kruchy spód:
  • 175 g mąki pszennej
  • 125 g pokrojonego w kostkę masła
  • 50 g pokruszonego brązowego cukru (można użyć cukru pudru)

    Masa czekoladowa:
  • 170 g mlecznej czekolady (ja dodałam w 30% gorzką)
  • 3 - 4 łyżki masła

    Masa toffi:
  • gotowa masa toffi w puszce (lub gotowana przez 2 - 3 godziny puszka mleka skondensowanego słodzonego)

    Posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 19 x 29 cm. Do miski przesiać mąkę i wymieszać z cukrem. Dodać masło, zagnieść. Wyłożyć do przygotowanej formy i nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 190°C przez 20 minut, do złotego brązu.

    Masę toffi z puszki wyłożyć na upieczony spód (jeśli masa zbyt stężeje - można chwilę podgrzać w mikrofali).

    Czekoladę rozpuszczać w kąpieli wodnej, dodając stopniowo masło. Polewa powinna mieć taką gęstość, by można ją było swobodnie wylać z rondelka na masę karmelu. Jeśli jest zbyt gesta, dodawać masła, lecz ostrożnie, by nie przesadzić. W ten sposób polewa po ostudzeniu w lodówce będzie gładka.
    Po wylaniu ostatniej wastwy ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.

    Smacznego :)


Brak komentarzy: