2008-02-27

Placek czekoladowo-morelowy


    Łatwa w przygotowaniu babeczka, bardzo puszysta,
    a morelki nadają jej lekko owocowego akcentu i ładnego słonecznego kolorytu


    Placek czekoladowo-morelowy
    (wg książki "Czekolada")

  • 125g masła
  • 175g pokrojonej białej czekolady
  • 4 jajka
  • 125g cukru
  • 200g przesianej mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100g porkrojonycg suszonych moreli

    Blaszkę posmarować lekko tłuszczem i wyłożyć pergaminem. Roztopić masło i czekoladę w misce umiesczonej w rondelku z wrzątkiem. Często mieszać aż masa będzie gładka. Odstawić aby przestygła, a następnie dodać jajka i cukier i dokładnie utrzeć. Dosypać mąkę, proszek, sól i pokrojone morele. Starannie wymieszać. Piec ok 25-30 min. w 180 st.

    Smacznego :)


1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Ładna babka,faktycznie morele nadają jej blasku...na pewno wypróbuje !
pozdrawiam :)