2008-02-07

Ciasteczka bardzo orzechowe

    Bardzo kruchutkie i równie bardzo orzechowe :)

    Ciasteczka bardzo orzechowe
    (wg przepisu bajaderki)

    Na 2 blachy piekarnikowe:
  • 1 kostka masła o temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mąki (nie krupczatki)
  • 1 łyżka wody
  • 2 szklanki posiekanych orzechów (pekany, włoskie lub laskowe)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

    Masło utrzeć na puszystą masę, dodać cukier, wodę i wanilię, dobrze ubić, dodać mąkę i orzechy, wymieszać. Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego (można użyć malutkiej, okrągłej łyżki do lodow), układać na blasze i piec w temperaturze 170 st.C ok 20 minut. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.
    Najlepsze po kilku dniach.

    Smacznego :)


2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Uwielbiam ciasteczka z orzechami. Zrobię je dzisiaj na deser.

Ola pisze...

Mam nadzieję, że smakowały :)