- Bardzo kruchutkie i równie bardzo orzechowe :)
- 1 kostka masła o temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 szklanki mąki (nie krupczatki)
- 1 łyżka wody
- 2 szklanki posiekanych orzechów (pekany, włoskie lub laskowe)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Masło utrzeć na puszystą masę, dodać cukier, wodę i wanilię, dobrze ubić, dodać mąkę i orzechy, wymieszać. Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego (można użyć malutkiej, okrągłej łyżki do lodow), układać na blasze i piec w temperaturze 170 st.C ok 20 minut. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.
Najlepsze po kilku dniach.
Smacznego :)
Ciasteczka bardzo orzechowe
(wg przepisu bajaderki)
Na 2 blachy piekarnikowe:
2 komentarze:
Uwielbiam ciasteczka z orzechami. Zrobię je dzisiaj na deser.
Mam nadzieję, że smakowały :)
Prześlij komentarz