2008-02-15

Pancakes z jabłkami

    Idealne na słodki obiad lub podwieczorek

    Pancakes z jabłkami
    (wg przepisu Dorotus)

    Na ok 15 sztuk:
  • 190 g mąki
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko
  • 200 ml mleka
  • 2 nieduże jabłka, obrane i starte na tarce o dużych oczkach
  • 1 łyżeczka masła, roztopionego

    W naczyniu wymieszać mąkę, sodę, proszek, cukier, cynamon. Jajko roztrzepać razem z mlekiem, dodać do mąki. Delikatnie wymieszać składniki. Na końcu wmieszać starte jabłka i masło.

    Rozgrzać patelnię. Na suchej (smażymy bez tłuszczu) formować pancakes'y. Nie będzie to trudne, ponieważ ciasto jest gęste, nie rozlewające się. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na jasny brąz (około 40 sekund do minuty z każdej strony). Jeśli na powierzchni pancakes'a ukaże się dużo pęcherzyków powietrza, przewracamy na druga stronę. Jeśli będą zbyt brązowe, zmniejszyć ogień.

    Podawać z syropem klonowym, golden syrupem, miodem lub czekoladą ...

    Smacznego :)


2 komentarze:

Dorota Swiatkowska pisze...

No piękne! Cudo!
I w końcu komus wyszły i się do patelni nie kleiły ;)
pozdrawiam :)

Ola pisze...

dziękuję :) i jeszcze raz dziękuję za przepis :)
a jakie dobre były mmmm...