- Idealne na słodki obiad lub podwieczorek
- 190 g mąki
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jajko
- 200 ml mleka
- 2 nieduże jabłka, obrane i starte na tarce o dużych oczkach
- 1 łyżeczka masła, roztopionego
W naczyniu wymieszać mąkę, sodę, proszek, cukier, cynamon. Jajko roztrzepać razem z mlekiem, dodać do mąki. Delikatnie wymieszać składniki. Na końcu wmieszać starte jabłka i masło.
Rozgrzać patelnię. Na suchej (smażymy bez tłuszczu) formować pancakes'y. Nie będzie to trudne, ponieważ ciasto jest gęste, nie rozlewające się. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na jasny brąz (około 40 sekund do minuty z każdej strony). Jeśli na powierzchni pancakes'a ukaże się dużo pęcherzyków powietrza, przewracamy na druga stronę. Jeśli będą zbyt brązowe, zmniejszyć ogień.
Podawać z syropem klonowym, golden syrupem, miodem lub czekoladą ...
Smacznego :)
Pancakes z jabłkami
(wg przepisu Dorotus)
Na ok 15 sztuk:
2 komentarze:
No piękne! Cudo!
I w końcu komus wyszły i się do patelni nie kleiły ;)
pozdrawiam :)
dziękuję :) i jeszcze raz dziękuję za przepis :)
a jakie dobre były mmmm...
Prześlij komentarz