- Przepyszne, mięciutkie - moje pierwsze domowe pączki :)
- 150ml letniej wody
- 310ml letniego mleka
- 2 duze jaja
- 900g maki bialej pszennej chlebowej
- 100g cukru
- 100g masla (rozpuszczonego i wystudzonego)
- 2 lyzeczki soli
- 2 lyzeczki drozdzy instant
olej do glebokiego smazenia
cukier puder do posypania lub polukrowania
dzem/ powidla/marmolada/krem budyniowy jako nadzienie
Przesiana make z solą wsypać do duzej miski, dodać drozdze, wymieszać. Dodać jajka, cukier. Mleko połaczyć z wodą i powoli dolewać do mąki, mieszajac. Stopniowo dodać maslo. Dobrze połacz skladniki. Wykladam na stolnice i wyrabiam gladkie, lsniace ciasto. Zostawić do wyrosniecia (do podwojenia objetosci) w wysmarowanej oliwa misce, zakryte folia przezroczysta.
Wyłożyć na stolnice, podzielić na polowe. Jedna czesc przykryć, druga rozwalkować na grubosc ok 1cm. Okragla foremka do wycianania, wykrawać krazki o srednicy 7-8cm. Ukladać je na naoliwionej blasze, przykryć i zostawić do ponownego wyrosniecia.( Podobnie z druga czescia ciasta). W tym czasie rozgrzać olej w dosc duzym naczyniu do temp. 180 C (dla tych ktorzy nie posiadaja termometru: jesli wrzucony kawaleczek suchego chleba zarumieni sie w ciagu 40 sek, olej jest gotowy do pieczenia).
Smażyć pączki (po 3-4) ok. 2 min z kazdej strony. Usmazone wykladać na papierowy recznik kuchenny. Gdy przestygna nadziać je powidlami, dzemem, platkami rozanymi i polukrować.
Smacznego :)
Pączki, pączki czyli tłusty czwartek tuż tuż .. :))
(wg przepisu tatter)
12 komentarzy:
jutro będę robić pączki z tego samego przepisu i mam nadzieję, że wyjdą mi równie piękne :)
ja jutro też będą robiła pączki z tego przepisu i mam nadzieję, że wyjdę mi równie piękne :)
i powiedz jeszcze proszę, ile wyszło Ci sztuk z takiej ilości składników? koło 30?
Woow. Piękne. Tylko tyle mogę. (No i jeszcze usmażyć je za dwa dni;-)) Pozdr.
Casiapaw - robiłam na razie testowo z 1/4 porcji i wyszło mi 8 nie za dużych pączków, czyli z całej porcji tak jak piszesz powinno być ok 30 :)
Mi - dziękuję i polecam ten przepis :)
też je zrobiłam i o dziwo udały się!!! :) moje wyglądają tak: http://dodajiwymieszaj.blox.pl/2008/01/Paczki.html
śliczne Ci wyszły ! :)
Ach, boskie! I to nadzienie... mniam mniam mniam!
dziękuję :D
mnie tez sie podobaja :-)
Piekne! Takie równe i puszyste, mam chyba jeszcze jedną butelkę oleju w spiżarni, chyba zrobię na weekend powtórkę ;)
były to pierwsze pączki jakie upiekłam,z lenistwa wyrobiłam ciasto w maszynie do chleba,mało tego to leżało w lodówce do następnego dnia,a pąki były pyszne i pięknie wyrosły ogromne-przepis "mistrzostwo świata
Prześlij komentarz