2008-01-28

Pączki

    Przepyszne, mięciutkie - moje pierwsze domowe pączki :)

    Pączki, pączki czyli tłusty czwartek tuż tuż .. :))
    (wg przepisu tatter)

  • 150ml letniej wody
  • 310ml letniego mleka
  • 2 duze jaja
  • 900g maki bialej pszennej chlebowej
  • 100g cukru
  • 100g masla (rozpuszczonego i wystudzonego)
  • 2 lyzeczki soli
  • 2 lyzeczki drozdzy instant

    olej do glebokiego smazenia
    cukier puder do posypania lub polukrowania
    dzem/ powidla/marmolada/krem budyniowy jako nadzienie

    Przesiana make z solą wsypać do duzej miski, dodać drozdze, wymieszać. Dodać jajka, cukier. Mleko połaczyć z wodą i powoli dolewać do mąki, mieszajac. Stopniowo dodać maslo. Dobrze połacz skladniki. Wykladam na stolnice i wyrabiam gladkie, lsniace ciasto. Zostawić do wyrosniecia (do podwojenia objetosci) w wysmarowanej oliwa misce, zakryte folia przezroczysta.
    Wyłożyć na stolnice, podzielić na polowe. Jedna czesc przykryć, druga rozwalkować na grubosc ok 1cm. Okragla foremka do wycianania, wykrawać krazki o srednicy 7-8cm. Ukladać je na naoliwionej blasze, przykryć i zostawić do ponownego wyrosniecia.( Podobnie z druga czescia ciasta). W tym czasie rozgrzać olej w dosc duzym naczyniu do temp. 180 C (dla tych ktorzy nie posiadaja termometru: jesli wrzucony kawaleczek suchego chleba zarumieni sie w ciagu 40 sek, olej jest gotowy do pieczenia).
    Smażyć pączki (po 3-4) ok. 2 min z kazdej strony. Usmazone wykladać na papierowy recznik kuchenny. Gdy przestygna nadziać je powidlami, dzemem, platkami rozanymi i polukrować.

    Smacznego :)




12 komentarzy:

Anonimowy pisze...

jutro będę robić pączki z tego samego przepisu i mam nadzieję, że wyjdą mi równie piękne :)

Anonimowy pisze...

ja jutro też będą robiła pączki z tego przepisu i mam nadzieję, że wyjdę mi równie piękne :)

Anonimowy pisze...

i powiedz jeszcze proszę, ile wyszło Ci sztuk z takiej ilości składników? koło 30?

Anonimowy pisze...

Woow. Piękne. Tylko tyle mogę. (No i jeszcze usmażyć je za dwa dni;-)) Pozdr.

Ola pisze...

Casiapaw - robiłam na razie testowo z 1/4 porcji i wyszło mi 8 nie za dużych pączków, czyli z całej porcji tak jak piszesz powinno być ok 30 :)

Mi - dziękuję i polecam ten przepis :)

Anonimowy pisze...

też je zrobiłam i o dziwo udały się!!! :) moje wyglądają tak: http://dodajiwymieszaj.blox.pl/2008/01/Paczki.html

Ola pisze...

śliczne Ci wyszły ! :)

Anonimowy pisze...

Ach, boskie! I to nadzienie... mniam mniam mniam!

Ola pisze...

dziękuję :D

cudawianki pisze...

mnie tez sie podobaja :-)

Dorota Swiatkowska pisze...

Piekne! Takie równe i puszyste, mam chyba jeszcze jedną butelkę oleju w spiżarni, chyba zrobię na weekend powtórkę ;)

Anonimowy pisze...

były to pierwsze pączki jakie upiekłam,z lenistwa wyrobiłam ciasto w maszynie do chleba,mało tego to leżało w lodówce do następnego dnia,a pąki były pyszne i pięknie wyrosły ogromne-przepis "mistrzostwo świata