2008-01-15

Rożki budyniowe

    Tak naprawdę to budyniu za bardzo nie czuć jakby sugerowała nazwa ciasteczek. Takie chrupiące, do herbatki :)

    Rożki budyniowe lub orzechowe :)
    (Z przepisu Gosi4)

    Składniki na około 25 rożków:
  • 220 g mąki pszennej
  • 120 g miękkiego masła
  • 100 g cukru (można dać mniej, są dość słodkie)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (można zamiast dodać zmielone orzechy laskowe lub zmielone migdały, w ilości 100 g)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mleka

    Wszystkie składniki wymieszać i ugnieść. Kawałki ciasta rozwałkować cienko, formować nieduże rożki - grubsze w środkowej części, zagiąć.

    Układać na blaszce posmarowanej margaryną i piec w temperaturze 180 stopni około 12 minut. Wystudzić, posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.

    Smacznego :)


3 komentarze:

Anonimowy pisze...

Slicznie wygladaja :) Musza byc pyszne :)

Ola pisze...

Myślę, że w wersji orzechowej mogłyby być jeszcze lepsze :)
muszę kiedyś spróbować

Unknown pisze...

Super przepis, wlasnie dzisiaj je pieklam i juz zrobilysmy z mama degustacje.
Upieklam ciasteczka z dwoch porcji i dodalam orzechy 10 dkg. i oczywiscie tylko 10 dkg. cukru! i wyszly super, dziekuje i pozdrawiamy z mroznego Chicago, Basia