- Muffinki nie za słodkie, na śniadanko w sam raz.
- 1/2 szkl mąki
- 1/4 szkl cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 czubatej łyżeczki kakao
- 1/6 szkl mleka
- 1 łyżka oleju
- 1/2 jajka
twarożek: - 150g białego sera
- 1/2 jajka
- łyżka cukru
- łyżeczka cukru wanilinowego
1. Mąkę, cukier, proszek i kakao wymieszać. Wlać mleko i olej, wbić jajko, szybko wymerdać łyżką na jednolite ciasto (nie za długo).
2. Serek, jajko i cukry utrzeć widelcem w miseczce.
Foremkę wyłozyć papierkami albo wysmarować masłem. Nakładać po pół łyżki ciasta, na to pół łyżki twarożku i pół łyżki ciasta. Wychodzi tak ok 8-10 muffinków, zależy od wielkości łyżki Piec ok 20-30 min w temp 180 st.
Smacznego :)
Takie łaciate krówki :)
Muffinki kakaowo-twarożkowe
(wg przepisu Paulinki)
Na 6 muffinek
ciasto:
4 komentarze:
Kupiłam na allegro formę do mufinek i chcę spróbować wszystkich, które Pani zaproponowała. Zastanawiam się tylko czy 1/2 znaczy pół czy też 1 lub 2 jajka.
Witam, 1/2 znaczy pół - wzięło się to stąd, że większość przepisów jest na 12 muffinek, a ja mam małą formę tylko na 6 muffinek, więc proporcje z orginalnego przepisu dostosowałam do mojej małej foremki i dlatego czasem tak dziwnie wychodzi - pół jajka :)
Pozdrawiam i życzę miłego muffinkowania :)
Jakiego serka najlepiej użyć do tego przepisu - półtłustego, tłustego czy może takiego w wiaderku?
ja użyłam takiego w wiaderku, bo nie wykorzystałam całego podczas pieczenia sernika :)
Prześlij komentarz