2008-01-18

Muffinki kakaowo-twarożkowe

    Muffinki nie za słodkie, na śniadanko w sam raz.
    Takie łaciate krówki :)


    Muffinki kakaowo-twarożkowe
    (wg przepisu Paulinki)

    Na 6 muffinek
    ciasto:
  • 1/2 szkl mąki
  • 1/4 szkl cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 czubatej łyżeczki kakao
  • 1/6 szkl mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 jajka

    twarożek:
  • 150g białego sera
  • 1/2 jajka
  • łyżka cukru
  • łyżeczka cukru wanilinowego

    1. Mąkę, cukier, proszek i kakao wymieszać. Wlać mleko i olej, wbić jajko, szybko wymerdać łyżką na jednolite ciasto (nie za długo).
    2. Serek, jajko i cukry utrzeć widelcem w miseczce.

    Foremkę wyłozyć papierkami albo wysmarować masłem. Nakładać po pół łyżki ciasta, na to pół łyżki twarożku i pół łyżki ciasta. Wychodzi tak ok 8-10 muffinków, zależy od wielkości łyżki Piec ok 20-30 min w temp 180 st.

    Smacznego :)




4 komentarze:

Anonimowy pisze...

Kupiłam na allegro formę do mufinek i chcę spróbować wszystkich, które Pani zaproponowała. Zastanawiam się tylko czy 1/2 znaczy pół czy też 1 lub 2 jajka.

Ola pisze...

Witam, 1/2 znaczy pół - wzięło się to stąd, że większość przepisów jest na 12 muffinek, a ja mam małą formę tylko na 6 muffinek, więc proporcje z orginalnego przepisu dostosowałam do mojej małej foremki i dlatego czasem tak dziwnie wychodzi - pół jajka :)
Pozdrawiam i życzę miłego muffinkowania :)

Anonimowy pisze...

Jakiego serka najlepiej użyć do tego przepisu - półtłustego, tłustego czy może takiego w wiaderku?

Ola pisze...

ja użyłam takiego w wiaderku, bo nie wykorzystałam całego podczas pieczenia sernika :)