- Ciekawe połączenie smaków - dla miłośników serników, kokosu i orzechów idealne!
- 60 dkg sera
- 6 jaj
- 25 dkg cukru pudru
- 12 dkg margaryny
- cukier waniliowy
- budyń waniliowy w proszku bez cukru
Utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami dodać ser i budyń, ucierać. Na końcu dodać ubitą pianę, wymieszać.
Ciasto kokosowe: - 4 białka
- 15 dkg cukru
- 15 dkg kokosu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywno dodać cukier i resztę składników, wymieszać.
Ciasto orzechowe: - 4 jajka
- 10 dkg orzechów drobno pokrojonych
- 10 dkg cukru
- 3 łyżki mąki zwykłej
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka kakao
Białka ubić, dodać cukier, żółtka i resztę składników lekko wymieszać. Na blachę z pergaminem wyłożyć najpierw ser, na ser ciasto z kokosem, na kokos ciasto orzechowe i piec w temp.180 stopni ok.50 min.
Smacznego :)
Sernik kokosowo-orzechowy
(wg książki "103 ciasta siostry Anastazji")
Na blaszkę 40x25, ja robiłam z połowy porcji w blaszce 23x23
Sernik:
8 komentarzy:
No nie mogłam się oprzeć przed odezwaniem się po raz kolejny. Przepiękny ten serniko-kokoso-orzechowiec (lub kokoso-orzecho-sernik tudzież orzecho-serniko-kokosowiec itp. ;-)). Myślę, że to połączenie przypadłoby mi do gustu. Pozdrawiam i cieszę się, że taka aktywna Pani się zrobiła:-)
No ciasteczka wczoraj wszystkie zniknęły i na niedzielę nic do kawy nie zostało, więc miałam sznasę wypróbować nowy przepis :)
zresztą myślę, że w karnawale można trochę więcej połasuchować :))
Swietny sernik! Mysle,ze wykorzystam przepis w przyszlosci :) Lubie takie polaczenie - kokosu z sernikiem z orzechami, mniam :)
Polecam :)
Wygląda bardzo zachęcająco, a jak go oceniasz, smakowało Ci to połączenie?
Dorotko bardzo mi smakowało! aż załowałam, że tylko z połowy porcji zrobiłam ;-)
Mam takie pytanie, czy podane proporcje, to już jest "ta" połowa, której Pani użyła do mniejszej blaszki?
Laura
Nie, proporcje są na dużą blaszkę. Pozdrawiam!
Prześlij komentarz