- 125g masła
- 175g pokrojonej białej czekolady
- 4 jajka
- 125g cukru
- 200g przesianej mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100g porkrojonycg suszonych moreli
Blaszkę posmarować lekko tłuszczem i wyłożyć pergaminem. Roztopić masło i czekoladę w misce umiesczonej w rondelku z wrzątkiem. Często mieszać aż masa będzie gładka. Odstawić aby przestygła, a następnie dodać jajka i cukier i dokładnie utrzeć. Dosypać mąkę, proszek, sól i pokrojone morele. Starannie wymieszać. Piec ok 25-30 min. w 180 st.
Smacznego :)
Łatwa w przygotowaniu babeczka, bardzo puszysta,
a morelki nadają jej lekko owocowego akcentu i ładnego słonecznego kolorytu
Placek czekoladowo-morelowy
(wg książki "Czekolada")
1 komentarz:
Ładna babka,faktycznie morele nadają jej blasku...na pewno wypróbuje !
pozdrawiam :)
Prześlij komentarz