- 30 dag zmielonych orzechów
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 8 żółtek, 8 białek
- 20 dag cukru
krem: - 4 jaja
- 15 dag cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 2 duże łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka wrzącego mleka
- 3/4 kostki masła
- 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
Żółtka utrzeć z cukrem. Do ubitych na sztywno białek dodawać po łyżce masy żółtkowej, wymieszać i dodawać po trochu orzechy, na koniec dodać bułkę tartą, ostrożnie wymieszać. Piec ok 35-40 min. w 180 st.
Wymieszać wszystkie składniki kremu poza mlekiem i masłem, a następnie zalać wrzącym mlekiem i gotować na małym ogniu budyń często mieszając. Utrzeć masło i dodawać stopniowo wystudzony budyń. Kawę zalać odrobiną wrzącej wody, rozmieszać i dodać do kremu.
Wystudzone ciasto przekroić na 3 części i przełożyć kremem. Polać czekoladą i udekorować orzechami.
Smacznego :)
Pyszny orzechowy torcik doskonały na uroczyste przyjęcie
Tort orzechowy
Na tortownicę 26cm
ciasto:
18 komentarzy:
Pięknie wygląda:)
Obłędnie wygląda Twój wypiek... i te orzechy...mniam. Nie pojawiałam się tu, bo bałam się, że jak już zajrzę, to się skuszę. Ale silną wolę trzeba ćwiczyć, więc jestem ;-)
A co to za uroczystość była? Kto się okazał szczęśliwym posiadaczem tegoż wspaniałego orzechowego tortu?
Karolcia dziękuję :)
Mi, miło że zaglądnęłaś :)
A torcik zrobiłam dla znajomych,bo okazało się wczoraj, że znowu jestem o rok starsza ;)
normalnie nie przepadam za tortami, ale istnieje chyba jeden rodzaj (bliżej niezdefiniowany), który bardzo lubię. i coś czuję, że ten Twój by do niego należał :)
Ooo, no to wszystkiego najlepszego! I oczywiście kulinarnie - jak najwięcej satysfakcji z upichconych wypieków i danek :-) Pozdrawiam serdecznie.
Casiu ja też nie przepadam za tortami, ale ten jest wyjątkiem ;-)
Mi, dziękuję bardzo :))
Pozdrawiam :)
Wyglada niebiansko:) Musze go wypróbowac:)Pozdrawiam serdecznie
dziękuję i polecam wypróbowanie ;-)
również pozdrawiam
Nie ma wogule maki?
Barzdo piekny tort!
Awoz dziękuję :)
mąki nie ma .. za mąkę robią orzechy ;-)
Niebo w gębie ! Tak wyglada po prostu, super :)
Mam dzis mala uroczystosc, i postanowilam ze cos upieke. Torcik wygloda super i chcialabym go upiec, ale.... mam pewne watpilwosci... czy napewna nie powinnam dodac maki do ciasta? Poradzcie mi kobietki.
na pewno bez mąki :)
robiłam ten torcik wiele razy bo to mój ulubiony i zawsze się udaje :)
Ciacho już się chłodzi:) skubnęłam go trochę i w smaku jest pyszne:) Mam tylko pytanie tak na przyszłość rzadko kiedy piekę tak delikatne ciasta i mam wrażenie, że ciasto pod koniec pieczenia "zassało się" tzn ok 25 minut było wyrośniete pięknie idealny biszkopcik a potem zaczęło go zassysać do środka chciałam wyjąć ciasto ale bałam się, że 25-30 minut to za mało i będzie surowe otworzyć piekarnik i sprawdzić też nie wiedziałam czy można?? Będę wdzięczna za odpowiedź Pozdrawiam
robiłam ten przepis i powiem szczerze , że na początku rósł pięknie, a potem jakoś przysiadł i też go tak zassało... wyjęłam go po 40 minutach i wyszedł jakiś niedopieczony, w środku taki mokry i gliniasty, z wierzchu się tylko zarumienił... myślę, że powinien dłużej posiedzieć w piecu,przynajmniej z 10 minut. ale generalnie w smaku był pyszny ten biszkopt, z wierzchu spróbowałam ;)
Również jestem zdania, że biszkopt powinien piec się dłużej niż podaje przepis, ale to chyba raczej zależy od piekarnika, mój jest stary, gazowy i nierówno piecze;-)
Poza tym tort jest rewelacyjny, przepyszny i przede wszystkim nie za słodki. DELICJE :)))
dlaczego w przepisie nie ma budyniu??
Twoj torcik jest rewelacyjny!!!zrobilam go wczoraj na urodziny kolezanki i wyszedl oblednie:)zmienilam jedynie to, ze przelozylam tylko raz w srodku i posmarowalam boki noi obsypalam je orzechami, ale wyglada nieziemsko:PPP noi w smaku nieboooooo:))))polecam wszystkim ten przepis!na pewno jeszcze nieraz po niego siegne:)))Dziekuje serdecznie;)
Prześlij komentarz