2008-03-28

Łatwy keks


    Bardzo prosty w wykonaniu i bardzo pyszny :)

    Łatwy keks
    (wg przepisu BeataSz)

    Na 2 keksówki ok 30cm x 10cm
  • 3/4 szkl wody
  • 2 szkl cukru (może być mniej)
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 1 kostka margaryny(też może być trochę mniej)
  • 2 1/2-3 szkl.(poj 250 ml) mąki
  • 2 łyżeczki proszku do piecz.
  • 4 jajka
  • bakalie (figi, morele,śliwki, orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa, banany itp.)

    Wodę z cukrem, cukrem waniliowym zagotować (aby rozpuścić cukier), do gorącego dodać margarynę, rozpuścić. Gdy ostygnie, dodać mąkę, żółtka, proszek. Ciasto musi być gęste, jesli wydaje się zbyt rzadkie dosypać trochę mąki. Dokładnie wymieszać, wsypać drobno pokrojone bakalie obtoczone w mące ziemniaczanej (moje po obtoczeniu w mące na jedną keksówkę ważyły 350g), na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek. Całość przełożyć do keksówek wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą. Piec w temp. 180 st ok 1h.
    Ciasto może leżeć dość długo zawinięte w folię aluminiową , jest wtedy lepsze.

    Smacznego :)


4 komentarze:

Majana pisze...

Alexandro piekny jest ten keks!!! :)

Anonimowy pisze...

Łatwy? Tego nie wiem. Ale ładny na pewno;-) Przynajmniej na fotce Twej.

Anonimowy pisze...

To jak łatwy, to ja sobie ten przepis odłożę :)

Ola pisze...

Majanko, mi dziękuję :)
kuchareczko - rzeczywiście łatwy a do tego pyszny :)