2007-05-01

Szarlotka

    Upiekłam w tortownicy 23 cm, i wykorzystałam na spód połowę ciasta, a na górę dałam kruszonkę. Ciasto powinno być pieczone trochę dłużej niż podano, lub najpierw podpiec sam spód ciasta a dopiero później dać masę jabłkową i resztę ciasta.
    A jabłka obowiązkowo z cynamonem :)


    Szarlotka

  • 4 żółtka

  • 1 szklanka cukru

  • 1 kostka margaryny

  • 3 szklanki mąki

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • uprażone z cukrem jabłka lub gotowa masa jabłkowa


  • Utrzeć żółtka z cukrem i margaryną, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Zagnieść ciasto, podzielić na 2 częsci i zamrozić. Na blachę zetrzeć 1 część ciasta, wyłożyć prażone jabłka i na to zetrzeć drugą część ciasta.
    Piec w temp. 180 st przez ok 40 minut

    Smacznego :)



2 komentarze:

Stramenopile pisze...

Uwielbiam szarlotkę, ale jeszcze nigdy nie udało mi się zrobić smacznej.. :( Napisz, proszę, dokładnie jak i ile prażyć jabłuszka, jakiego gatunku jabłek używasz i czy spód ciasta nie wychodzi po upieczeniu zbyt twardy i chrupiący?

Ola pisze...

Piekłam tą szarlotkę zgodnie z przepisem i ciasto wyszło bardzo miękkie, więc polecam aby najpierw podpiec sam spód (ok 15-20 min)a dopiero potem nałożyć masę jabłkową i resztę ciasta; ja użyłam gotowej masy jabłkowej(taka ze słoika),ale już czekam na rozpoczęcie sezonu jabłkowego by zrobić szarlotkę ze świeżych jabłuszek(uzbierała się mi też już spora kolejka przepisów na szarlotki do wypróbowania :))
do szarlotki pasują najbardziej kwaśne jabłka: szara reneta, antonówka, generalnie najlepsze są polskie odmiany.Na małą blaszkę powinien wystarczyć 1kg(jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne,kroimy na cienkie platsterki i smażymy z dodatkiem masła i cukru). Pozdrawiam :)