2007-05-03

Płatki kokosowe

    Ciasteczka są dobre, chrupiące i proste wykonaniu. Z podanych proporcji trzeba rozłożyć na 2 blachy, polecam użyć papieru do pieczenia - ciasteczka łatwo wtedy przełożyć po upieczeniu na talerz.
    Dobry sposób na wykorzystanie zbędnych białek :)


    Płatki kokosowe

  • 3 białka

  • 80g wiórków kokosowych albo drobno posiekanych migdałów

  • 100g miałkiego cukru

  • 20g mąki

  • 70g masła, roztopionego i schłodzonego


  • Piekarnik rozgrzać do 190 st. Białka lekko roztrzepać widelcem, dodać pozostałe składniki, lekko wymieszać. Na wysmarowaną masłem blachę kłaść po łyżeczce masy, lekko rozpłaszczając. Zachować spore odstepy, bo rozlewają się w trakcie pieczenia. Piec ok. 5 min. do momentu, gdy płatki się lekko zrumienią (zdejmuje się je jeszcze elastyczne, można wywinąć na wałku).

    Smacznego :)


Brak komentarzy: