- 1 1/2 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki śmietany
- 3/4 szklanki + 1 łyżka mleka
- 2 bardzo duze jaja
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- masło
- 2 banany, pokrojone w plasterki
Zdecydowanie najsmaczniejsze pancakes jakie do tej pory jadłam :)
Dodatek bananów to świetny pomysł - tak cudnie wtapiają się w ciasto, że zaciera się granica gdzie się kończy banan a gdzie zaczyna placuszek.
I jak pachnie gdy się smażą.. polecam gorąco :)
Bananowe pancakes
(z przepisu pauli)
Wszystkie suche skladniki przesiewamy do miseczki. Pozostałe skladniki(oprócz bananów) razem mieszamy w osobnej miseczce.
"Mokre" składniki dodajemy do suchych i mieszamy do momentu aż wszystko się razem połączy.
Masło rozgrzewamy na patelce i nakładamy porcje na nasze pancakes na wierzchu kladąc kilka plasterków banana. Smażymy przez 2-3 minuty a następnie obracamy i zostawiamy na patelce przez kolejną minutkę.
Podajemy z plasterkami banana i syropem klonowym.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz