2007-05-26

Trufelki piernikowe


    Trufelki piernikowe
    (wg http://kuchennymidrzwiami.blox.pl)

    Na ok 15-20 trufelków:
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady

  • 2 łyżki śmietany kremówki

  • 2 łyżki masła

  • 1/2 szklanki pokruszonych herbatników

  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników

  • kakao do obtoczenia trufli


  • Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    W rondelku podgrzać śmietanę, a gdy gorąca zestawić ją z ognia, wsypać czekoladę, dodać masło i wszystko razem utrzeć na gładką masę.
    Masę połączyć z przyprawą do pierników i pokruszonymi herbatnikami i wstawić na godzinę do lodówki do stężenia.
    Formować niewielkie kuleczki i obtaczać w kakao.

    Smacznego :)



Brak komentarzy: