2007-05-14

Ciasto toffi


    Ciasto toffi (bez pieczenia)
    (wg przepisu Miranki)

    Propocje na blachę 20x35
  • 1,5 paczki krakersów (np. Lajkonika)

  • 3 paczki herbatników (typu Petitki)

  • 1 litr mleka

  • 1/2 szklanki cukru

  • 4 żółtka

  • 1 masło

  • 1 szklanka mąki krupczatki

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego

  • 1 litr śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny (niekoniecznie, ja dodałam by lepiej się kroiło)

  • 1 cukier waniliowy

  • 2 łyżki cukru pudru

  • pół tabliczki gorzkiej czekolady


  • Korzystamy z gotowej puszki z kremem toffi. Jeśli nie, kupujemy mleko słodzone w puszce i gotujemy pod przykryciem (puszka powinna być cały czas zanurzona w wodzie) około 2 godziny. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, by puszka dokładnie wystygła (nie otwieramy wcześniej).

    Sporządzamy krem budyniowy. 3 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru i masło zagotować. Do gotujacej się masy dodać dokładnie wymieszane mikserem - 1 szklankę mleka, 1 szklankę mąki krupczatki, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 4 żółtka. Mieszając gotować wszystko na małym ogniu przez chwilę, aż powstanie masa budyniowa. Lekko przestudzić.

    Sporządzamy masę toffi: 1/2 litra śmietanki kremówki ubić. Stopniowo dodawać zimną masę toffi z puszki, ubijając nadal. 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 1/5 szklanki gorącej wody, przestudzić. Gdy żelatyna zacznie się robić lekko galaretkowata szybko zmiksować z przyrządzoną masą toffi.

    Sporządzamy masę z bitej śmietany: 1/2 litra śmietanki kremówki ubić. Dodać cukier puder i waniliowy, nadal ubijać. 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 1/5 szklanki gorącej wody, przestudzić. Gdy zacznie się robić lekko galaretkowata szybko zmiksować z masą śmietanową.

    Na blaszce 20 x 35 cm ułożyć warstwę herbatników. Na nie wyłożyć masę budyniową. Następnie wykładamy krakersy, na które wylewamy masę toffi (masa ta może być wylana dopiero po wystygnięciu całkowitym masy poprzedniej!) . Przykrywamy ją ponownie krakersami, na które wykładamy masę z bitej śmietany. Wkładamy do lodówki na 24 godziny. Przed podaniem posypujemy tartą gorzką czekoladą.

    Kolejne warstwy ciasta przedstawiają się następująco:
    - herbatniki
    - masa budyniowa
    - krakersy
    - masa toffi
    - krakersy
    - masa z bitej śmietany
    - starta czekolada

    Ważna uwaga: ciasto to należy przygotować 24 godziny przed podaniem. Dopiero wtedy uzyskuje odpowiednią konsystencję, krakersy miękną, masy sztywnieją, całość daje się łatwo kroić. Każda próba krojenia przed czasem może się skończyć klęską (uwierzcie mi, wiem o czym piszę :))

    Smacznego :)




3 komentarze:

Kinga pisze...

Ciasto pracochłonne ale warte wykonania. Przyjaciólka wzięła przepis. Myślę by zrobić to ciasto na pierwsze urodziny mojego synka.

alexandra pisze...

Ciasto dobre i ładnie się prezentuje na stole, więc myślę że to dobry wybór :)
Trzeba by tylko użyć dobrej kremówki, która ładnie się trzyma po ubiciu, no i zrobić to ciasto nieco wcześniej aby mogło łądnie stężeć w lodówce..
Pozdrawiam :)

Anonimowy pisze...

Super... :)