- Coś między trufelkiem a rafaello - pyszne !
- 0,5 szkl. wiórków kokosowych
- 125g masla ghee (lub 1/2 kostki zwyklego masła)
- 1-2 łyzki masła orzechowego
- 1/3 szkl. cukru pudru
- 1 lyzeczka esencji waniliowej
- 1,5 szkl. mleka w proszku
Kokosowe kuleczki z Goa
(z przepisu AgusiiH)
liczba porcji: 15-20 kuleczek
Roztopić połowę masła na patelni, wsypać wiórki kokosowe i smażyć je, aż się zezłocą. Pozostawić do ostygnięcia.
Utrzeć mikserem pozostałe masło z cukrem pudrem, masłem orzechowym i esencją waniliową. Ucierając dodawać całkowicie ostudzone wiórki kokosowe. Dosypywać mleka w proszku do masy , aż będzie bardzo gęsta.
Odrywać kawałki masy i formować z nich kuleczki. Gdy kulka klei się do rąk, dodać więcej mleka w proszku, jeżeli kruszy się dodać więcej masła. Kuleczki można obtoczyć w kokosie.
Ułożyć kulki na talerzu. Wstawić na godzinę do lodówki.
Przechowywać w lodówce. Można zamrażać.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz