- Ciasto podobne w smaku do miodownika. Najlepiej upiec je dzień wcześniej, zyskuje wtedy jeszcze bardziej na smaku i wyglądzie (łatwiej się kroi)
- 50 dag mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 20 dag masła/margaryny
- 2 łyżki miodu
- 2 jaja
- 1 łyżeczka sody
- 1 litr mleka
- 3/4 szklanki cukru (maksymalnie)
- 20 dag masła/margaryny
- 1 cukier waniliowy
- 9 łyżek kaszy manny
Stefanka
(z przepisu Iguany)
Składniki na ciasto:
Składniki na masę:
Składniki ciasta zagnieść. Podzielić na 3 części. Każdą z nich wyłożyć na blaszkę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Piec na złoto przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym oraz masłem. Odstawić i wsypać kaszę, energicznie mieszając. Jeszcze chwilę całość pogotować, aż zrobi się o konsystencji budyniu. Odstawić i poczekać aż lekko przestygnie. Do kremu można dodać wyciśniętą cytrynę - doskonale ożywi smak i nie będzie mdłe. Krem podzielić na 2 części.
Upieczone placki przełożyć masą z kaszy manny.
Jeśli ktoś lubi - każdy placek można posmarować dodatkowo kwaśną marmoladą lub powidłami.
Polać polewą czekoladową.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz