2007-06-07

Stefanka

    Ciasto podobne w smaku do miodownika. Najlepiej upiec je dzień wcześniej, zyskuje wtedy jeszcze bardziej na smaku i wyglądzie (łatwiej się kroi)

    Stefanka

    (z przepisu Iguany)

    Składniki na ciasto:
  • 50 dag mąki pszennej

  • 3/4 szklanki cukru

  • 20 dag masła/margaryny

  • 2 łyżki miodu

  • 2 jaja

  • 1 łyżeczka sody


  • Składniki na masę:
  • 1 litr mleka

  • 3/4 szklanki cukru (maksymalnie)

  • 20 dag masła/margaryny

  • 1 cukier waniliowy

  • 9 łyżek kaszy manny


  • Składniki ciasta zagnieść. Podzielić na 3 części. Każdą z nich wyłożyć na blaszkę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Piec na złoto przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni.

    Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym oraz masłem. Odstawić i wsypać kaszę, energicznie mieszając. Jeszcze chwilę całość pogotować, aż zrobi się o konsystencji budyniu. Odstawić i poczekać aż lekko przestygnie. Do kremu można dodać wyciśniętą cytrynę - doskonale ożywi smak i nie będzie mdłe. Krem podzielić na 2 części.

    Upieczone placki przełożyć masą z kaszy manny.

    Jeśli ktoś lubi - każdy placek można posmarować dodatkowo kwaśną marmoladą lub powidłami.

    Polać polewą czekoladową.

    Smacznego :)


Brak komentarzy: