- To najbardziej kremowy sernik jaki do tej pory jadłam. Wyszedł niziutki, bo upiekłam z połowy porcji w tortownicy 22 cm.
- 110 g ciastek typu Digestive
- 55 g rozpuszczonego masła
- 1 łyżka cukru-opcjonalnie bo ja nie dodałam i było ok
Ciastka rozdrobnić najlepiej w malakserze i wymieszać z masłem i cukrem.Wysypać masę do tortownicy lekko wysmarowanej masłem i ugnieść dnem szerokiej szklanki w równy spód.Piec ok.12 minut w 160 stopniach C
Składniki masy: - 1,1 kg sera kremowego czyli cream cheese czyli najlepiej Philadelphii
- szczypta soli
- 1 3/4 szklanki cukru
- 3 płaskie łyżki mąki(maizena lub ziemniaczana wg mnie najlepiej)
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- cukier waniliowy lub ziarenka z 1 laski wanilii
- 1/2 szklanki śmietanki kremowej
- 2 duże żółtka
- 6 dużych jajek
Sernik nowojorski
(wg przepisu dziuni)
Proporcje na tortownicę o średnicy 26 cm
Składniki na spód:
Włączyć piekarnik na 250 stopni C.
Ser zmiksować na gładką masę,dodać sól i cukier na 3 razy,dodać mąkę,sok cytrynowy i wanilię,wlać śmietankę,zebrać masę ze ścianek miski,miksować dalej,dodać żółtka,następnie dodać 3 jajka,zmiksować zbierając masę ze ścianek miski i dodać następne 3 jajka i raz jeszcze dobrze zmiksować.Wylać masę na podpieczony spód,podnieść formę na ok.3 cm w górę i upuścić na blat po to żeby pozbyć się ewentualnych bąbelków powietrza ze środka.
Wstawić ciasto do piekarnika na 10 minut,po tym czasie obniżyć temperaturę do ok.93 stopni(nie wyjmując ciasta i nie otwierając piekarnika,temperatura ma sama opaść)i piec ok.1 godziny i 40 minut aż masa się zetnie,posiadacze termometru mogą zmierzyć temperaturę masy w środku-jesli osiągnie 65 stopni to jest gotowa.
Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić do ostygnięcia,jeśli brzegi tortownicy nie były wyłozone papierem do pieczenia to po 10 minutach delikatnie oddzielić brzeg ciasta nożem.Po ok.3 godzinach ciasto zawinąć w folię i wstawić na 5 godzin do lodówki-dopiero wtedy osiąga prawidłową konsystencję.
Przed podaniem wyjąć ok.1/2 godziny wcześniej z lodówki,kroić nożem opłukanym gorącą wodą.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz