- Nigdy wcześniej nie jadłam ciasta z czereśniami :) Ciasto wyszło bardzo smaczne,mimo iż konsystencja mogłaby być bardziej zwarta(ciasto musiało pobyć długo w lodówce zanim stężało). Może spróbuję dodać troszkę żelatyny do masy następnym razem
- 300 g mąki
- 300 g cukru pudru
- 240 g masła
- 3 - 4 żółtka
- 100 g mąki
- 50 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1,5 budyniu waniliowego
- 0,5l mleka
- trochę masła do smażenia
- 1kg czereśni
- 2-3 łyżki cukru
- szklanka wody
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Ciasto czereśniowe
(wg przepisu Puchatka)
Na spód:
Na kruszonkę:
Na masę budyniową:
Na masę czereśniową:
Ze składników na spód zagnieść kruche ciasto i wyłożyć nim dno i boki tortownicy 26 cm. Przykryć folią i wstawić do lodówki. Ze składników na kruszonkę zrobić ciasto i zawinąć w folię i b. mocno ochłodzić, tak by było bardzo twarde.
Ugotować budyń waniliowy i ostudzić. Powierzchnię budyniu przykryć odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia, aby się nie wytworzył kożuch. Kilo czrereśni umyć, przebrać, odpestkować i osuszyć. Dodać 2 - 3 łyżki cukru i smażyć w płaskim szerokim rondlu aż puszczą dużo soku. Wtedy wlać filizankę zimnej wody, w której uprzednio rozpuszczone były 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Energicznie i dokładnie wymieszać, pogotować parę minut i ostudzić.
Piec rozgrzać do 180 stopni. Wyjąć tortownicę z lodówki i gęsto ponakłuwać dno. Do budyniu dodać łyżkę likieru Amretto i szybko wymieszać. Pokryć nim dokładnie dno tortownicy. Na budyniu rozprowadzic czereśnie. Ciasto na kruszonkę zetrzeć na grubym tarle nad czereśniami, tak aby je całkowicie pokryło. Piec nie dłużej jak 30 minut.
Kroić dopiero po całkowitym wystygnięciu.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz