- To najsmaczniejsze knedle jakie jadłam :) Dużo owocowego nadzienia otoczone tylko cieniutką warstwą ciasta serowego. Rewelacyjny przepis - polecam :)
- 250g białego sera
- 1 jajko
- szczypta soli
- ok 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżki roztopionego masła
- 12 małych, slodkich moreli
Zamiast moreli mozna użyć dowolnych owoców - pyszne też są ze śliwkami
Knedle z ciasta serowego z morelami
Na 2-3 porcje:
Ser zmielic lub po prostu dobrze rozgniesc widelcem. Dodac sol, jajko i stopniowo dodawac make. Jezeli ser jest wilgotny, dodac troche wiecej maki (ciasto powinno miec konsystencje ciasta ziemniaczanego). Dodac roztopione maslo i dobrze wymieszac. Zawinac w folie i schlodzic przez okolo 2 godziny, mozna je zostawic w lodowce na cala noc. Nastawic lekko osolona wode do gotowania knedli w duzym, szerokim rondlu.
Morele umyc, naciac i usunac pestki i w ich miejsce wlozyc kostke cukru. Ciasto podzielic na 12 czesci, z kazdej uformowac cienki placuszek i otoczyc nim morele dobrze sklejajac brzegi. Ukladac na lekko oproszonej maka stolnicy. Delikatnie wlozyc knedle do gotujacej sie wody i zagotowac na duzym ogniu. Kiedy knedle wyplyna na powierzchnie, obnizyc ogien i gotowac 8-10 minut, az morele beda miekkie. Delikatnie wyjac knedle lyzka cedzakowa.
Podawac gorace, polane maslem ze zrumieniona buleczka i posypane cukrem, mozna tez posypac je lekko cynamonem.
Smacznego :)
2 komentarze:
I have to try this recepie some day but with plums first...
Very nice picture.
Thx :)
I'm gonna try with plums too.
Do you understand Polish ?
Best regards :)
Prześlij komentarz