2007-07-14

Knedle z ciasta serowego z morelami

    To najsmaczniejsze knedle jakie jadłam :) Dużo owocowego nadzienia otoczone tylko cieniutką warstwą ciasta serowego. Rewelacyjny przepis - polecam :)
    Zamiast moreli mozna użyć dowolnych owoców - pyszne też są ze śliwkami


    Knedle z ciasta serowego z morelami

    Na 2-3 porcje:
  • 250g białego sera

  • 1 jajko

  • szczypta soli

  • ok 3/4 szklanki mąki

  • 2 łyżki roztopionego masła

  • 12 małych, slodkich moreli


  • Ser zmielic lub po prostu dobrze rozgniesc widelcem. Dodac sol, jajko i stopniowo dodawac make. Jezeli ser jest wilgotny, dodac troche wiecej maki (ciasto powinno miec konsystencje ciasta ziemniaczanego). Dodac roztopione maslo i dobrze wymieszac. Zawinac w folie i schlodzic przez okolo 2 godziny, mozna je zostawic w lodowce na cala noc. Nastawic lekko osolona wode do gotowania knedli w duzym, szerokim rondlu.

    Morele umyc, naciac i usunac pestki i w ich miejsce wlozyc kostke cukru. Ciasto podzielic na 12 czesci, z kazdej uformowac cienki placuszek i otoczyc nim morele dobrze sklejajac brzegi. Ukladac na lekko oproszonej maka stolnicy. Delikatnie wlozyc knedle do gotujacej sie wody i zagotowac na duzym ogniu. Kiedy knedle wyplyna na powierzchnie, obnizyc ogien i gotowac 8-10 minut, az morele beda miekkie. Delikatnie wyjac knedle lyzka cedzakowa.
    Podawac gorace, polane maslem ze zrumieniona buleczka i posypane cukrem, mozna tez posypac je lekko cynamonem.

    Smacznego :)

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

I have to try this recepie some day but with plums first...
Very nice picture.

Ola pisze...

Thx :)
I'm gonna try with plums too.
Do you understand Polish ?
Best regards :)