- To mój muffinkowy debiut :)
- 1 1/2 szklanki maki
- 1/2 (lub nawet mniej) szklanki cukru (caster sugar idealnie)
- 2 czubate lyzeczki proszku do pieczenia
- 1/2 lyzeczki soli
- 1/3 szklanki oleju
- 1/3 szklanki mleka
- 1 jajo
- 2 lyzki extraktu z wanilii
- szklanka dowolnych dodatków: tutaj kawalki bialej czekolady i orzechow wloskich
UWAGA! Zanim szklanke wypelnie dodatkami...wkladam do niej, rozmiekczona widelcem, polowe banana (sa wtedy pysznie wilgotne).
Do suchych skladnikow dodaje wymieszane plyny i dodatki. Szybko lecz delikatnie mieszam wszystko ze soba...
Ciasta muffinkowego nie nalezy miksowac ani zbytnio mieszac; szybko przelozyc do muffinkowej formy wylozonej papierowymi foremkami i piec 20 min w piecu nagrzanym do 190 C. Im predzej muffinki znajda sie w piecu po wymieszaniu produktow tym lepiej! (spulchniacze zaczynaja dzialac w momencie polaczenia z plynami, a ich moc szybko zanika)
Smacznego :)
Przepis ten może stanowić bazę do wszelkiego rodzaju muffinek, można eksperymentować z każdego typu dodatkami.
Tytułowa wersja z białą czekoladą i orzechami bardzo nam smakowała :)
Muffiny z białą czekoladą i orzechami
Na 12 małych sztuk:
Suche skladniki przesiac i wymieszac.
W innej misce polaczyc ze soba:
1 komentarz:
Droga alexandro - pyyysznie wygladaja Twoje muffinki. Ja wymieszalam na nadzienie jednego banana, 2 lyzki dzemu truskawkowego, chestnuts, czekolade gorzka i esencje migdalowa i wyszlo po prostu cu-den-ko!!! Dziekuje bardzo za przepis.
PS. Moja rada, zauwazona u Nigelli - ciasto nakladac mozna za pomoca galki do lodow (jak na stronie http://www.sklep.eskot.pl/pid,419,cid,29,email,question,product.html?print=) Idealnie schodzi! Polecam!
Prześlij komentarz