2007-07-12

Muffiny z białą czekoladą i orzechami

    To mój muffinkowy debiut :)
    Przepis ten może stanowić bazę do wszelkiego rodzaju muffinek, można eksperymentować z każdego typu dodatkami.
    Tytułowa wersja z białą czekoladą i orzechami bardzo nam smakowała :)


    Muffiny z białą czekoladą i orzechami

    Na 12 małych sztuk:

  • 1 1/2 szklanki maki

  • 1/2 (lub nawet mniej) szklanki cukru (caster sugar idealnie)

  • 2 czubate lyzeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 lyzeczki soli


  • Suche skladniki przesiac i wymieszac.

    W innej misce polaczyc ze soba:

  • 1/3 szklanki oleju

  • 1/3 szklanki mleka

  • 1 jajo

  • 2 lyzki extraktu z wanilii


  • szklanka dowolnych dodatków: tutaj kawalki bialej czekolady i orzechow wloskich

    UWAGA! Zanim szklanke wypelnie dodatkami...wkladam do niej, rozmiekczona widelcem, polowe banana (sa wtedy pysznie wilgotne).

    Do suchych skladnikow dodaje wymieszane plyny i dodatki. Szybko lecz delikatnie mieszam wszystko ze soba...
    Ciasta muffinkowego nie nalezy miksowac ani zbytnio mieszac; szybko przelozyc do muffinkowej formy wylozonej papierowymi foremkami i piec 20 min w piecu nagrzanym do 190 C. Im predzej muffinki znajda sie w piecu po wymieszaniu produktow tym lepiej! (spulchniacze zaczynaja dzialac w momencie polaczenia z plynami, a ich moc szybko zanika)

    Smacznego :)


1 komentarz:

myszka pisze...

Droga alexandro - pyyysznie wygladaja Twoje muffinki. Ja wymieszalam na nadzienie jednego banana, 2 lyzki dzemu truskawkowego, chestnuts, czekolade gorzka i esencje migdalowa i wyszlo po prostu cu-den-ko!!! Dziekuje bardzo za przepis.

PS. Moja rada, zauwazona u Nigelli - ciasto nakladac mozna za pomoca galki do lodow (jak na stronie http://www.sklep.eskot.pl/pid,419,cid,29,email,question,product.html?print=) Idealnie schodzi! Polecam!