- Banany nadają temu ciastu bardzo orginalny smak. Jest pyszne! Piekłam dłużej niż w przepisie ok 110 min.
- 110 ml oleju (1/2 cup)
- 110 gr bialego cukru (1/2 cup)
- 110 gr brazowego cukru (1/2 cup) (lub 220 gr tylko bialego - 1 cup)
- 2 jajka
- 3 przejrzale banany - im ciemniejsze i bardziej obslizgle, tym lepsze.
- 260 gr maki (1-3/4 cup)
- 1 lyzeczka polskiego - 2 amerykanskiego proszku do pieczenia
- 1 lyzeczka sody oczyszczanej
- wloskie orzechy i rodzynki - na objetosc "czubata szklanka" - 2 garscie
- kilka kropel olejku pomaranczowego
Ciasto bananowe
(wg przepisu Magdaleny Bassett)
Na tortownicę ok 22 cm:
Rozgrzac piec do 160C/325F. Wysmarowac maslem i oproszyc maka 1 forme do
keksu (lub blaszka okrągła ok 22cm). W mikserze polaczyc cukry z olejem, dodac
jajka, ubijac 1 minute. Zmieszac make z proszkiem i soda, i dodac polowe
do miksera. Ubijac 1 minute, dodac banany i reszte maki, ubijac 3
minuty. Jesli ubijamy recznym mikserem, nalezy banany zmiazdzyc widelcem. Mikser wolnostojacy ma wystarczajaco sily, ze zrobi z nich papke. Dodac rodzynki i orzechy,
wymieszac lyzka, przelac do formy, piec 90 + minut. Sprawdzic patyczkiem w srodku. Musi byc bardzo brazowy, i bedzie mial ladne pekniecie wzdluz,a orzechy i rodzynki nie opadaja na dno.
Smacznego :)
1 komentarz:
Pieke to ciasto od prawie 10 lat, odkad M Bassett podala je na pl.rec.kuchnia. I uwazam jest to najsmaczniejsze ciacho bananowe na swiecie. Sliczne zdjecie!!
Prześlij komentarz