2007-07-08

Ciasto bananowe

    Banany nadają temu ciastu bardzo orginalny smak. Jest pyszne! Piekłam dłużej niż w przepisie ok 110 min.

    Ciasto bananowe
    (wg przepisu Magdaleny Bassett)

    Na tortownicę ok 22 cm:
  • 110 ml oleju (1/2 cup)

  • 110 gr bialego cukru (1/2 cup)

  • 110 gr brazowego cukru (1/2 cup) (lub 220 gr tylko bialego - 1 cup)

  • 2 jajka

  • 3 przejrzale banany - im ciemniejsze i bardziej obslizgle, tym lepsze.

  • 260 gr maki (1-3/4 cup)

  • 1 lyzeczka polskiego - 2 amerykanskiego proszku do pieczenia

  • 1 lyzeczka sody oczyszczanej

  • wloskie orzechy i rodzynki - na objetosc "czubata szklanka" - 2 garscie

  • kilka kropel olejku pomaranczowego


  • Rozgrzac piec do 160C/325F. Wysmarowac maslem i oproszyc maka 1 forme do
    keksu (lub blaszka okrągła ok 22cm). W mikserze polaczyc cukry z olejem, dodac
    jajka, ubijac 1 minute. Zmieszac make z proszkiem i soda, i dodac polowe
    do miksera. Ubijac 1 minute, dodac banany i reszte maki, ubijac 3
    minuty. Jesli ubijamy recznym mikserem, nalezy banany zmiazdzyc widelcem. Mikser wolnostojacy ma wystarczajaco sily, ze zrobi z nich papke. Dodac rodzynki i orzechy,
    wymieszac lyzka, przelac do formy, piec 90 + minut. Sprawdzic patyczkiem w srodku. Musi byc bardzo brazowy, i bedzie mial ladne pekniecie wzdluz,a orzechy i rodzynki nie opadaja na dno.

    Smacznego :)


1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Pieke to ciasto od prawie 10 lat, odkad M Bassett podala je na pl.rec.kuchnia. I uwazam jest to najsmaczniejsze ciacho bananowe na swiecie. Sliczne zdjecie!!