2007-04-29

Chałka drożdżowa


    Chałka drożdżowa

    Przepis na ciasto:
  • 40 g drożdży

  • 550 g mąki pszennej

  • 1/2 szklanki mleka

  • 1 duże jajko

  • 2 łyżki masła

  • 4 łyżki wody (lub trochę więcej)

  • 2-3 łyżki cukru

  • żółtko

  • kruszonka, mak lub sezam

  • Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z trzema łyżkami mąki. Zostawić aż rozczyn urośnie.
    Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek, wlać wyrośnięty rozczyn z drożdży, rozkłócone z pozostałą ilością cukru jajo, rozpuszczone ciepłe masło, wodę i zagnieść miękkie ciasto aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza. Zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swą objętość.
    Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Z każdej uformować wałki równej długości i zapleść z nich warkocz, końce połączyć i podwinąć pod spód. Przełożyć chałkę na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną sreberkiem do pieczenia blachę i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Posmarować wierzch żółtkiem i posypać makiem, sezamem albo kruszonką. Piec około 25-30 minut w 200 stopniach.

    Chałka jest doskonała na ciepło albo na zimno z dżemem i z masełkiem.

    Smacznego :)


Brak komentarzy: