- Rafaello
- 2-3 paczki krakersów (najlepiej prostokątnych Lajkonika)
- 1 litr mleka
- 2 budynie waniliowe z cukrem
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 żółtko
- 250 g masła
- około 150 g wiórek kokosowych (wedle uznania) + 50 g na posypkę
(wg przepisu dobrej_kobiety)
Do kubka odlać trochę mleka, resztę zagotować z cukrem. Do odlanego mleka wsypać budynie i mąkę ziemniaczaną. Zrobić budyń. Ostudzić.
Masło zmiksować z żółtkiem, dodając po łyżce budyniu, miksować. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
Na blaszce (wymiary 33 x 23 cm) ułożyć:
warstwę krakersów
krem
warstwę krakersów
krem
warstwę krakersów
krem
posypka (50g wiórek przyrumienić, wymieszać z 3 pokruszonymi krakersami)
Wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny.
Smacznego :)
2 komentarze:
Pyszne ciasto. Ja do kremu dodałam odrobinę cytryny. Nie dałam, żółtka, gdyż nie mam sprawdzonych jaj.
Cieszę się, że smakowało :)
Prześlij komentarz