2007-09-28

Rafaello

    Rafaello
    (wg przepisu dobrej_kobiety)

  • 2-3 paczki krakersów (najlepiej prostokątnych Lajkonika)

  • 1 litr mleka

  • 2 budynie waniliowe z cukrem

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 3/4 szklanki cukru

  • 1 żółtko

  • 250 g masła

  • około 150 g wiórek kokosowych (wedle uznania) + 50 g na posypkę


  • Do kubka odlać trochę mleka, resztę zagotować z cukrem. Do odlanego mleka wsypać budynie i mąkę ziemniaczaną. Zrobić budyń. Ostudzić.

    Masło zmiksować z żółtkiem, dodając po łyżce budyniu, miksować. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać.

    Na blaszce (wymiary 33 x 23 cm) ułożyć:
    warstwę krakersów
    krem
    warstwę krakersów
    krem
    warstwę krakersów
    krem
    posypka (50g wiórek przyrumienić, wymieszać z 3 pokruszonymi krakersami)
    Wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny.

    Smacznego :)


2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Pyszne ciasto. Ja do kremu dodałam odrobinę cytryny. Nie dałam, żółtka, gdyż nie mam sprawdzonych jaj.

Ola pisze...

Cieszę się, że smakowało :)