2007-09-03

Pieguski

    Bardzo dobre ciasteczka, lepsze od sklepowych Piegusków i naprawdę trudno im się oprzeć :)


    Pieguski
    (wg przepisu kayanis)

    Na ok 60 sztuk:
  • 1 kostka miękkiego masła

  • 3/4 szklanki cukru

  • 1 jajko

  • 2,5 szklanki mąki

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka sody

  • 150 g gorzkiej czekolady pokrojonej w kosteczkę

  • 1 szklanka dość grubo posiekanych orzechów, np. włoskich, laskowych


  • Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, wymieszać. Dodać makę, sodę, sól, dokładnie wymieszać lub zmiksować. Do masy dodać orzechy i czekoladę.

    Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Z masy robić małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce zachowując odstępy. Można je też lekko spłaszczyć. Piec około 10 - 15 minut.
    Bakalie można dowolnie modyfikować.

    Smacznego :)




Brak komentarzy: