- Bardzo dobre ciasteczka, lepsze od sklepowych Piegusków i naprawdę trudno im się oprzeć :)
- 1 kostka miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 2,5 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody
- 150 g gorzkiej czekolady pokrojonej w kosteczkę
- 1 szklanka dość grubo posiekanych orzechów, np. włoskich, laskowych
Pieguski
(wg przepisu kayanis)
Na ok 60 sztuk:
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, wymieszać. Dodać makę, sodę, sól, dokładnie wymieszać lub zmiksować. Do masy dodać orzechy i czekoladę.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Z masy robić małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce zachowując odstępy. Można je też lekko spłaszczyć. Piec około 10 - 15 minut.
Bakalie można dowolnie modyfikować.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz