- Dzisiejszy post sponsoruje litera s - s jak sezam i pyszne sezamowe ciasteczka :)
- 2/3 szklanki sezamu, uprażonego na suchej patelni
- 100 g masła
- pół szklanki białego cukru
- pół szklanki jasnego brązowego cukru
- 1 jajko
- 1 opakowanie cukru waniliowego - 16 g
- 1¼ szklanki mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki cynamonu
Sezamowe ciasteczka szczęścia
(wg przepisu Agusi)
Masło utrzeć z cukrami i cukrem waniliowym. Ucierając dodać jajko. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem, solą i cynamonem, następnie stopniowo dodawać do ciasta, dalej ucierając. Dodać połowę uprażonego sezamu, wymieszać. Gotową masę wstawić na godzinę do lodówki. Po wyjęciu formować kulki średnicy około 3 cm (duży orzech włoski). Każdą kulkę otaczać w sezamie. Kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać. Układać je w naprawdę dużych odstępach - ok 5-6 ciastek na dużą blachę.
Piec około 10 - 15 minut w temperaturze 190ºC, aż będą złote (nie brązowe, należy uważać by ich nie przepiec). Odczekać, aż ostygną i ściągać z blaszki.
Smacznego :)
Uprażony sezam:
i ciasteczko:
5 komentarzy:
Nigdzie nie mogę znaleźć sezamu. Byłam już w 3 marketach. Chcę zrobić te ciasteczka.
Znalazłam sezam! Chciałam jeszcze zapytać czy sezam powinno się prażyć na suchej patelni czy na patelni z odrobiną oleju?
Na suchej patelni bez żadnego tłuszczu - sezam ładnie się zezłoci, no i najlepiej na teflonowej patelni jeśli masz taką.
To powodzenia i jak upieczesz to daj znać jak wyszły :)
Ciasteczka wyszły rewelacyjnie. Jestem teraz na urlopie wychowawczym więc mam trochę więcej czasu na eksperymenty kulinarne. Twój blog jest bardzo przejrzysty. Lubię robić przysmaki, które opisujesz :)
Kingo, dziękuję :)
Cieszę się, że ciasteczka się udały :)
no i zazdroszczę tego wychowawczego! :))
Prześlij komentarz