2007-09-16

Sezamowe ciasteczka szczęścia

    Dzisiejszy post sponsoruje litera s - s jak sezam i pyszne sezamowe ciasteczka :)

    Sezamowe ciasteczka szczęścia
    (wg przepisu Agusi)

  • 2/3 szklanki sezamu, uprażonego na suchej patelni

  • 100 g masła

  • pół szklanki białego cukru

  • pół szklanki jasnego brązowego cukru

  • 1 jajko

  • 1 opakowanie cukru waniliowego - 16 g

  • 1¼ szklanki mąki

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • ¼ łyżeczki soli

  • ¼ łyżeczki cynamonu


  • Masło utrzeć z cukrami i cukrem waniliowym. Ucierając dodać jajko. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem, solą i cynamonem, następnie stopniowo dodawać do ciasta, dalej ucierając. Dodać połowę uprażonego sezamu, wymieszać. Gotową masę wstawić na godzinę do lodówki. Po wyjęciu formować kulki średnicy około 3 cm (duży orzech włoski). Każdą kulkę otaczać w sezamie. Kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać. Układać je w naprawdę dużych odstępach - ok 5-6 ciastek na dużą blachę.

    Piec około 10 - 15 minut w temperaturze 190ºC, aż będą złote (nie brązowe, należy uważać by ich nie przepiec). Odczekać, aż ostygną i ściągać z blaszki.

    Smacznego :)

    Uprażony sezam:


    i ciasteczko:

5 komentarzy:

Anonimowy pisze...

Nigdzie nie mogę znaleźć sezamu. Byłam już w 3 marketach. Chcę zrobić te ciasteczka.

Anonimowy pisze...

Znalazłam sezam! Chciałam jeszcze zapytać czy sezam powinno się prażyć na suchej patelni czy na patelni z odrobiną oleju?

Ola pisze...

Na suchej patelni bez żadnego tłuszczu - sezam ładnie się zezłoci, no i najlepiej na teflonowej patelni jeśli masz taką.
To powodzenia i jak upieczesz to daj znać jak wyszły :)

Anonimowy pisze...

Ciasteczka wyszły rewelacyjnie. Jestem teraz na urlopie wychowawczym więc mam trochę więcej czasu na eksperymenty kulinarne. Twój blog jest bardzo przejrzysty. Lubię robić przysmaki, które opisujesz :)

Ola pisze...

Kingo, dziękuję :)
Cieszę się, że ciasteczka się udały :)
no i zazdroszczę tego wychowawczego! :))