2007-09-01

Ciasto ze śliwkami

    Sezon śliwkowy czas zacząć :) Bardzo delikatnym (rzeczywiście jakby śnieżnym), lekkim i puszystym ciastem!

    Ciasto ze śliwkami
    (wg przepisu nougatine83)

    Na blaszkę 20x30:
  • 1,5 szklanki mąki

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 0,75 szklanki cukru

  • 0,5 kostki masła

  • 200 ml mleka

  • 2 jajka

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 3 łyżki kaszy manny

  • 1 łyżka octu (pominęłam)

  • ok. 12 śliwek pokrojonych w ćwiartki

  • 1/4 szklanki cukru pudru i odrobina mleka na lukier


  • Ubijamy masło z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajka i razem dobrze ubijamy. Dodajemy przesiane mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia, ubijamy. Dolewamy mleko nieprzerywając ubijania. Dodajemy kaszę oraz ocet i teraz mieszamy krótko i delikatnie łyżką. Przekładamy masę do formy.Ćwiartki śliwek układamy na cieście skórką do dołu. Pieczemy w 180 stopniach ok. 40-45 minut, aż się zezłoci a wbity patyczek będzie suchy. Chwilę studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Ostudzone ciasto "maziamy" lukrem.

    Smacznego :)




Brak komentarzy: