- Sezon śliwkowy czas zacząć :) Bardzo delikatnym (rzeczywiście jakby śnieżnym), lekkim i puszystym ciastem!
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 0,75 szklanki cukru
- 0,5 kostki masła
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 łyżka octu (pominęłam)
- ok. 12 śliwek pokrojonych w ćwiartki
- 1/4 szklanki cukru pudru i odrobina mleka na lukier
Ciasto ze śliwkami
(wg przepisu nougatine83)
Na blaszkę 20x30:
Ubijamy masło z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajka i razem dobrze ubijamy. Dodajemy przesiane mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia, ubijamy. Dolewamy mleko nieprzerywając ubijania. Dodajemy kaszę oraz ocet i teraz mieszamy krótko i delikatnie łyżką. Przekładamy masę do formy.Ćwiartki śliwek układamy na cieście skórką do dołu. Pieczemy w 180 stopniach ok. 40-45 minut, aż się zezłoci a wbity patyczek będzie suchy. Chwilę studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Ostudzone ciasto "maziamy" lukrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz