- Kruche ciasteczka
- 3 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru pudru
- 1 kostka margaryny
- 1 szczypta soli
- 4 żółtka
- 1 op. cukru wanilinowego
(wg przepisu Paulinki)
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i cukrem wanilinowym, dodać margarynę startą na tarce i żółtka, zagnieść na gładko i wstawić do lodówki na 1/2 h. Po tym czasie kawałki ciasta rozwałkowywać na 1/2 cm placuszki i wycinać kieliszkiem, foremką lub radełkiem ciasteczka. Posmarować je białkiem i posypać szczyptą cukru, po czym ułożyć je na wyłożonej folią aluminiową blaszce i piec w temp. 150 st. ok. 25 min.
Zamiast posypywać cukrem można je po upieczeniu polukrować, przełożyć dżemem, posmarować roztopioną czekoladą, albo i nic nie robić, bo i tak są pyszne.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz