2007-07-03

Kokosanki wersja 2

    Bardzo smaczne i bardzo szybkie w wykonaniu. Najlepsze jeszcze na ciepło :)

    Kokosanki wersja 2
    (wg książki "A taste of America")

    Składniki na 24 sztuki:
  • 40 g (1/3 szklanki) mąki pszennej

  • szczypta soli

  • 225 g (3 szklanki) wiórek kokosowych

  • 175 ml (3/4 szklanki) mleka słodzonego z puszki

  • kilka kropel aromatu waniliowego


  • Piekarnik rozgrzać do 180°C.

    Mąkę wymieszać z solą w misce. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Wlać mleko z puszki, dodać wanilię i wszystko dokładnie wymieszać, aż do otrzymania gęstej masy. Formować małe kulki i układać na blaszce w odstępach od siebie. Można też nakładać po prostu łyżeczką, by otrzymać bardziej nieregularne kształty.

    Piec około 12 - 14 minut, do otrzymania złocistego koloru (uważać, by nie za mocno spiec).

    Smacznego :)


2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Te pyszne ciasteczka kokosowe robię już drugi raz. Są naprawde pyszne (jak tofiki) i szybkie w przygotowaniu :-)

Ola pisze...

Cieszę się, nam też one bardzo smakowały :)