2007-05-26

Trufelki czekoladowo-orzechowo-migdałowe


    Trufelki czekoladowo-orzechowo-migdałowe
    (wg http://kuchennymidrzwiami.blox.pl)

    Na ok 15-20 trufelków:
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady

  • 2 łyżki śmietany kremówki

  • 2 łyżki masła

  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich

  • 3-4 łyżki drobno posiekanych migdałów do obtoczenia trufelków


  • Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    W rondelku podgrzać śmietanę, a gdy gorąca zestawić ją z ognia, wsypać czekoladę, dodać masło i wszystko razem utrzeć na gładką masę.
    Masę połączyć z orzechami i wstawić na godzinę do lodówki do stężenia.
    Po wyjęciu masę nabierać łyżeczką i formować niewielki kuleczki. Każdą truflę obtaczyć w migdałach.

    Smacznego :)




3 komentarze:

Anonimowy pisze...

Jak długo można przechowywać takie trufelki?

Ola pisze...

Myślę, że ok 3-4 dni i najlepiej w lodówce, gdyby nie śmietana w składzie pewno można by dłużej..
Pozdrawiam :)

Anonimowy pisze...

Dziękuję za odpowiedź, w takim razie zrobię w przyszły weekend.