- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 2 łyżki masła
- 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 3-4 łyżki drobno posiekanych migdałów do obtoczenia trufelków
Trufelki czekoladowo-orzechowo-migdałowe
(wg http://kuchennymidrzwiami.blox.pl)
Na ok 15-20 trufelków:
Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
W rondelku podgrzać śmietanę, a gdy gorąca zestawić ją z ognia, wsypać czekoladę, dodać masło i wszystko razem utrzeć na gładką masę.
Masę połączyć z orzechami i wstawić na godzinę do lodówki do stężenia.
Po wyjęciu masę nabierać łyżeczką i formować niewielki kuleczki. Każdą truflę obtaczyć w migdałach.
Smacznego :)
3 komentarze:
Jak długo można przechowywać takie trufelki?
Myślę, że ok 3-4 dni i najlepiej w lodówce, gdyby nie śmietana w składzie pewno można by dłużej..
Pozdrawiam :)
Dziękuję za odpowiedź, w takim razie zrobię w przyszły weekend.
Prześlij komentarz