- Bardzo dobry sernik o orzeźwiającym lekko kwaskowatym smaku, ma delikatną kremową konsystencję, wręcz rozpływa się w ustach.
- 300 g ciasteczek czekoladowych
- 75 g masła
- 750 g sera Philadelphia (można użyć innego kremowego serka lub 3-krotnie mielonego)
- 200 g cukru pudru
- 4 jajka
- 2 żółtka
- sok z 4 limonek
Dla mojego piekarnika godzina to trochę za mało, bez problemu można piec ok 1,5 h. Sernik od góry również można przykryć folią na czas pieczenia - wtedy się nie przyrumieni i pozostanie biały.
Sernik czekoladowo - limonkowy( choc & lime cheesecake )
(wg przepisu Nigelli Lawson)
Proporcje na tortownicę 22cm
Składniki na spód:
Ciastka rozdrabniamy mikserem. Masło rozpuszczamy i mieszamy dokładnie z ciastkami.
Składniki na masę serową:
Okrągłą formę o średnicy 22 cm wykładamy bardzo dokładnie folią aluminiową.
Spód formy wykładamy masą ciasteczkową. Ser miksujemy z cukrem pudrem, jajkami, żółtkami i sokiem wyciśniętym z 4 limonek. Masę serową (jest bardzo luźna) wylewamy na czekoladowy spód. Formę wkładamy do naczynia wypełnionego gorąca wodą. Woda powinna sięgać do połowy wysokości formy.
Pieczemy około 1 godziny w 180 - 200 stopniach. Sernik powinien być ścięty na wierzchu, lecz nie sprężysty.
Ostrożnie wyjąć, odpakować z folii i ostudzić. Przed podaniem najlepiej włożyć do lodówki na całą noc (podawany schłodzony ma najlepszy smak).
Smacznego :)
3 komentarze:
Cześć!
Mam pytanie, jakich ciastek czekoladowych używasz? I jak z tą folią aluminiową - trzeba nią wyłożyć formę, czy tylko spód i boki, czy folią ma być także przykryty wierzch?
Po co wstawia się to do naczynia z wodą?
Z góry dzięki za odpowiedź.
cześć :) akurat wtedy nie miałam czekoladowych ciastek i do tego sernika użyłam ciastek Digestive i wymieszałam z kilkoma rozpuszczonymi kostkami czekolady :)
a folią nalezy wyłożyć spód formy i boki ale z zewnątrz tworząc izolację, najlepiej zobaczyć jak to robi Nigella:
http://www.zoopy.com/video/detail/id/4282
a sernik piecze się w kąpieli wodnej po to by nie tracił wilgoci podczas pieczenia, by był bardziej kremowy i zapobiega to też opadaniu sernika :)
wierzch można również przykryć folią - wtedy będzie idealnie biały u góry, ale nie trzeba (ja nie przykrywałam dlatego mój jest rumiany)
pozdrawiam :)
Dzięki!!!
Prześlij komentarz