2008-02-23

Kruchy blok czekoladowy


    Smaczny deser przypominający w smaku "czekoladowe szyszki".

    Kruchy blok czekoladowy
    (wg książki "Czekolada")

    warstwa z białej czekolady:
  • 55g masła
  • 1 łyżka miodu
  • 150g białej czekolady
  • 50g preparowanego ryżu

  • warstwa z czekolady deserowej:
  • 55g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 125g czekolady deserowej (lub mlecznej)
  • 75g preparowanego ryżu

    Posmarować blaszkę cienko masłem i wyłożyć pergaminem.
    Przygotować białą warstwę:
    Czekoladę, masło, miód rozpuścić w misce umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą. Zdjąć z ognia, dodać ryż i dokładnie wymieszać.
    Przełożyć do foremki, docisnąć i wyrównać wierzch.

    Analogicznie przygotować warstwę z ciemnej czekolady i przełożyć ją na stwardniałą warstwę z białej czekolady, schłodzić w lodówce.

    Smacznego :)




14 komentarzy:

Anonimowy pisze...

Bardzo fajnie to wygląda :)

Ola pisze...

:-)

cudawianki pisze...

a jak na to moje zeby?? :-) wyglada super! :-)

Anonimowy pisze...

super! muszę spróbować :D to chyba przypomina trochę w smaku "szyszki", prawda?

Ola pisze...

dokładnie, w smaku bardzo podobne do szyszek :-)
pozdrawiam!

Anonimowy pisze...

Planuję jutro to cudo zrobić, ale najpierw muszę o coś spytać.
Białej warstwy jest mniej, a w składnikach jest więcej białej czekolady niż deserowej. Tak powinno być?

Ola pisze...

Adrijah takie proporcje były w orginalnym przepisie, zrobiłam dokładnie wg przepisu i wyszło ok :)

Anonimowy pisze...

Właśnie zrobiłam :D Odrobinę zwiększyłam ilości w ciemnej warstwie. Właśnie mi się całość chłodzi w lodówce :) Jejku, to jest jeszcze prostsze niż brzmi :D
Tylko chyba za dużą blache wzięłam i wyjdzie płaskie, ale to nic ;) Jak już wszystko ładnie zastygnie, to pokażę efekty na blogu :) Pewnie to już będzie po obiedzie.
Dzięki za przepis!
Pozdrawiam

Ola pisze...

No to czekam niecierpliwie na efekty :))
Pozdrawiam !

Anonimowy pisze...

Z lekkim opóźnieniem, ale jest :D wyciągnęłam z lodówki dopiero dzisiaj, bo po wczorajszym późnym obiedzie nikt już nie miał siły na słodkości. Na dzisiejszą pogodę (w centrum leje i wieje) dawka czekolady w oryginalnej formie jest jak znalazł :D

Anonimowy pisze...

Chciałam dziś kupić ryż, ale w sklepie nie było :( Chciałam wypróbować przepis, bo blok wygląda obłędnie,a ja lubię takie rzeczy do chrupania :)

Anonimowy pisze...

Wypróbowałam, bardzo fajny przepis. Wszystkim smakował, dziękuję za pomysł. pozdrawiam :)

Ola pisze...

ale się cieszę, że smakowało :)))

zupa pisze...

Można też z tego szyszki robić, ogólnie dowolne kształty.